Uber

Uber ziet omzet voor de eerste keer dalen

Foto: Uber newsroom

Voor het eerst in zijn bestaan ziet Uber de bedrijfsomzet dalen. In het tweede kwartaal liep de omzet van het taxibedrijf en de maaltijdbezorger met een derde terug ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal taxiritten via het platform nam met meer dan de helft af.

Dit maakte het Amerikaanse bedrijf eind vorige week bekend. De coronacrisis en de lockdown hebben dramatische gevolgen voor de bedrijfsresultaten. De waarde van alle boekingen daalde met 35 procent tot 10,2 miljard dollar (8,61 miljard euro), waarvan 3 miljard (2,53 miljard euro) bij de taxidienst vandaan kwam en 7 miljard (5,91 miljard euro) bij de maaltijdbezorgtak. De netto omzet, zonder het geld dat naar taxichauffeurs en bezorgers gaat, daalde met een derde tot 1,9 miljard dollar (1,6 miljard euro).

Door de lockdown liep het aantal taxiritjes terug met 56 procent en daalde het aantal maandelijks actieve klanten met 44 procent. De maaltijdbezorgtak profiteert juist wel van de coronapandemie. Doordat restaurants gesloten waren en mensen massaal thuis bleven werd er meer eten besteld. Zeven miljard euro is een verdubbeling van de bezorginkomsten ten opzichte van vorig jaar toen met deze dienst nog geen 3,4 miljard dollar werd opgehaald.

Boodschappen en medicijnen

Voor het eerst brengt Uber Eats dus meer geld in het laatje dan de taxidienst. Dat Uber de maaltijdbezorging serieus neemt, blijkt uit de recente overname van branchegenoot Postmates voor 2,7 miljard dollar (2,28 miljard euro) begin vorige maand. Het bedrijf wil in de toekomst ook verder inzetten op de bezorging van bijvoorbeeld boodschappen en medicijnen.

Uber is nog altijd zwaar verliesgevend. Het tweede kwartaal van dit jaar werd afgesloten met een netto verlies van 1,8 miljard dollar. De taxidienst van Uber wordt in ons land alleen in Brussel aangeboden. Uber Eats is actief in meerdere steden in België.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.