Hilde Crevits, minister van Werk (foto: Vlaamse regering)

Tot 15.000 euro extra coronasteun voor vaste kosten

Foto: Vlaamse Regering

Vlaamse bedrijven die door nieuwe coronamaatregelen hun omzet sterk zien dalen, kunnen voor de periode augustus en september 2020 maximaal 15.000 euro ondersteuning vragen. Daarmee kunnen onder meer taxibedrijven hun vaste lasten blijven dragen.

Dat heeft de Vlaamse Regering recent beslist. “De voorbije weken is het aantal coronabesmettingen opnieuw gestegen. De Nationale Veiligheidsraad, de gouverneur van de provincie Antwerpen en steden hebben bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Dat is voelbaar voor heel wat sectoren”, verklaart minister van Werk Hilde Crevits.

De taxisector is één van die sectoren die hinder ondervindt van onder andere de nachtklok die twee weken geleden werd ingesteld in Antwerpen. Taxibedrijven zagen hierdoor het nachtvervoer nagenoeg wegvallen.

Hoogte bedrag gebaseerd op omzet

In tegenstelling tot bij de vorige steunmaatregel wordt de hoogte van het bedrag nu bepaald op basis van de omzet van de onderneming. Bedrijven die tussen 1 augustus en 30 september hun omzet met 60 procent of meer zien dalen – in vergelijking met dezelfde periode in 2019 – komen voor het steunpakket in aanmerking. Bijkomende eis is dat de ondernemingen open zijn, met uitzondering van de jaarlijkse vakantieperiode.

Het zogenaamde beschermingsmechanisme bedraagt 7,5 procent van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat percentage is gebaseerd op de redenering dat de gemiddelde vaste last 15 procent van de omzet bedraagt, waarbij de overheid dan de helft van deze kosten op zich neemt. Het maximumbedrag ligt op 15.000 euro en de subsidie wordt gehalveerd als de onderneming minder dagen geopend is dan het aantal geopende dagen in dezelfde periode vorig jaar.

Ook zelfstandigen in bijberoep kunnen onder bepaalde omstandigheden in beperkte mate van het systeem gebruik maken. De aanvraag van de premie bij VLAIO kan van 1 oktober tot 15 november van dit jaar ingediend worden.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.