Lyft

Chauffeurs Uber en Lyft Californië zijn werknemers

Foto: Lyft presskit

De chauffeurs van taxi-apps Uber en Lyft in de Amerikaanse staat Californië zijn werknemers en geen zelfstandige ondernemers. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat besloten.

De rechter deed deze uitspraak in een zaak die de staat tegen de twee bedrijven had aangespannen. Californië heeft het al langer voorzien op deze en andere platformbedrijven. De staat nam een wet aan waardoor iedereen die werkt binnen de normale bedrijfsvoering bij een onderneming een werknemer is. Die wet werd door Uber en Lyft overtreden, zo oordeelde de rechter.

Chauffeurs zonder werk

De uitspraak betekent dat alle chauffeurs voor de twee platformen nu recht hebben op overuren, een ziektekostenverzekering en andere dure arbeidsvoorwaarden. Uber en Lyft hebben eerder gezegd dat als de rechter in hun nadeel zou beslissen dat tienduizenden chauffeurs zonder werk zouden komen te zitten. Een ritje in San Francisco zou 30 procent duurder worden, berekende Uber. In dunner bevolkte delen van Californië zou de prijs meer dan verdubbelen. Overigens hebben de bedrijven tien dagen de tijd om beroep aan te tekenen en in die periode hoeven ze nog niets aan hun werkwijze te veranderen.

Bron: ANP

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.