Antwerpen Centraal, standplaats

Opleving corona frustreert voorzichtig herstel in Antwerpen

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Antwerpse taxibedrijven zagen hun werkzaamheden aantrekken, totdat de huidige opleving van corona roet in het eten gooide. Nachttransport viel weg, toeristen komen niet meer en rederijen wisselen nog maar mondjesmaat van bemanning in Antwerpen.

Dit zegt Koen Van Oorschot, voorzitter van de Antwerpse Provinciale Taxi Unie (Aptu), tegen TaxiPro. “Door het instellen van de avondklok zijn we teruggeworpen in de tijd.” Nadat de coronacrisis de Antwerpse taxisector hard trof in de eerste weken na de uitbraak, was er in juni en juli een verbetering zichtbaar. “Bij ons waren alle chauffeurs weer aan het werk”, zegt Van Oorschot, die tevens zaakvoerder is van Antwerp-Tax, het grootste taxibedrijf van Antwerpen met 300 chauffeurs in dienst.

Na de opflakkering van het coronavirus in Antwerpen werden de maatregelen eind vorige maand aangescherpt. Zo werd onder andere een avondklok ingesteld en moet de horeca om 23.00 uur de deuren sluiten. Deze beperkingen hebben de taxisector geen goed gedaan, aldus Van Oorschot. “De taxisector is nauw gelieerd aan de horeca. Avond- en nachtwerk is door de avondklok grotendeels weggevallen.”

Minder toeristen

Van Oorschot wijdt de terugval ook aan communicatie van de overheid. Antwerpen stond ineens bekend als dé coronabroeihaard van het land en virologen waarschuwden op tv voor een bezoek aan de havenstad. “Hierdoor is het aantal toeristen sterk teruggelopen en dat is ook een belangrijke doelgroep van taxibedrijven.”

De voorzitter van Aptu schat dat de activiteitsgraad van de Antwerpse taxibedrijven misschien wel onder de 40 procent ligt. “Maar het hangt uiteraard van je specialiteit af. Als je gespecialiseerd bent in luchthaventransport dan liggen de activiteiten nagenoeg stil.” Antwerp-Tax richt zich op meerdere sectoren en is daardoor weerbaarder. Toch moest het taxibedrijf door de nieuwe maatregelen in augustus weer tijdelijke werkloosheid inroepen voor 30 procent van haar werknemers.

Maritiem vervoer

Antwerps Haven Vervoer (AHV) is gespecialiseerd in maritiem transport. Ook zij zag de opgeleefde business weer dalen na de opflakkering van het coronavirus in Antwerpen. “Het aantal crewwisselingen in Antwerpen is teruggelopen”, vertelt een medewerker van het bedrijf. AHV vervoert bemanningsleden van naar de boten die Antwerpen aandoen. “En deze zijn weer bang om besmet te worden.”

Een soortgelijke tendens was ook zichtbaar in maart en april van het jaar, toen ook het luchttransport op slot ging. “Bemanningsleden zijn toen langer op het schip gebleven of zijn van boord gegaan in steden waar een luchtverbinding hun plaats van bestemming was”, vertelt de medewerker. Terwijl het taxibedrijf voor corona ook nog wel eens toeristen vervoerde, is deze activiteit de laatste tijd helemaal stilgevallen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.