Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai

Taxisector vreest gevolgen nieuwe coronaregels

Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai (onbeperkt gebruik)

De strenge coronamaatrelen die maandag zijn ingegaan, roepen een golf aan verontruste reacties uit de taxisector op. Er wordt gepleit voor dezelfde steunmaatregelen die ook aan de horeca zijn toegezegd.

“De sluiting van de horeca zal een economische schok veroorzaken. Ook voor de taxisector, die zeer afhankelijk is van horeca, evenementen, reizen, luchthavens, congressen”, post taxifederatie GTL een noodkreet op Twitter. Deze is gericht aan federaal minister David Clarinval, verantwoordelijk voor onder andere KMO’s, Middenstand en Zelfstandigen.

Activiteiten zullen weer teruglopen

Om het coronavirus in te dammen heeft de overheid een serie strenge maatregelen aangekondigd die maandag zijn ingegaan. Zo sluiten de horeca voor een maand de deuren en geldt er een avondklok tussen middernacht en 05.00 uur. Hierdoor zullen activiteiten in de taxisector weer sterk teruglopen, voorspelt de taxifederatie. De activiteitsgraad in de sector leek in september juist enigszins herstellende.

Om het leed van de horeca te verzachten heeft de overheid beloofd het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, die door de nieuwe maatregelen de deuren moeten sluiten, verdubbeld. Daarnaast worden de bestaande steunmaatregelen verlengd en voorziet de regering in een tijdelijke kwijtschelding van de RSZ-bijdragen. In totaal wordt er zo’n 500 miljoen euro vrijgemaakt om de horeca en evenementensector te steunen.

Geen ‘vergeten sectoren’

Brancheorganisaties steunen deze hulpmaatregelen, maar benadrukken dat deze ook voor andere ondernemingen moeten gelden die nieuwe klappen oplopen. “Creëer geen nieuwe ‘vergeten sectoren’ die nu ook getroffen worden of die al lang te lijden hebben”, zegt Danny Van Assche van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Hij pleit ervoor om horecamaatregelen ook toepassen op alle ondernemingen die zeer zwaar omzetverlies leiden door corona.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

1 reactie op “Taxisector vreest gevolgen nieuwe coronaregels”

Lucas Van Vosselen|28.10.20|14:20

Beste Jerom ,

Als taxivoerder bij Antwerp tax sinds 1990 wil ik u , ook in naam van een hoop collega s, danken voor uw unzet in onze sector.Ik ben, samen met een aantal collega´s, nog Coronawerkloos en hoop dat we na 31 december nog iets van loon mogen ontvangen.
Groetjes ,
Lucas Van Vosselen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.