Daklicht

Minder dan 40 procent taxibedrijven verbonden met Chiron

Van alle Vlaamse taxibedrijven die verplicht de koppeling moeten maken met overheidsdatabase Chiron, heeft nog geen 40 procent dit gedaan. Andere Vlaamse taxibedrijven wachten volgens het departement van Mobiliteit op het aantrekken van de taximarkt.

Woordvoerder Nick Arys van het departement van Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) vertelt aan TaxiPro dat momenteel 66 taxibedrijven volledig in regel zijn en de koppeling met Chiron gemaakt hebben. Deze taxibedrijven hebben tot deze week 18.095 ritten realtime doorgegeven aan Chiron.

Hij voegt eraan toe dat vijftig exploitanten de koppeling momenteel aan het testen zijn. De verwachting is dat ze de komende dagen de verbinding definitief maken. Connectie maken met de overheidsdatabase gebeurt in twee stappen. Bedrijven komen eerst in een testomgeving terecht en na een aantal testritten moeten ze de overstap maken naar de productieomgeving.

Meerderheid niet verbonden

Tegenover de bedrijven die (bijna) aan de regels voldoen, is een meerderheid dus nog niet in regel. In totaal vallen er zo’n 300 Vlaamse taxibedrijven onder het taxidecreet 2020 en zij moeten per 1 november realtime hun ritgegevens doorgeven. Dit betekent dat er zo’n 180 bedrijven, een ruime meerderheid, nog geen aanstalten heeft gemaakt de verbinding met de overheidsdatabase te maken.

MOW wijdt dit aan de activiteitsgraad in de taxisector, die door corona sterk is teruggevallen. “We gaan ervan uit dat een aantal exploitanten momenteel wacht met het leggen van de koppeling met Chiron tot de vraag naar taxi’s opnieuw groter wordt”, zegt Arys.

Geen handhaving

Eerder berichtte TaxiPro al dat er door de politiediensten nog niet gehandhaafd wordt op de Chiron-plicht. Omdat de privacyprotocollen nog niet uitgewerkt zijn, mag de politie de gegevens van de databank nog niet raadplegen. “De bedoeling is nog steeds om op korte termijn te landen met de privacyprotocollen”, zegt Arys.

Deze protocollen moeten het werk van de politie sterk vereenvoudigen. “Hiermee kan aan de hand van de kentekenplaat worden nagegaan of een taxi een geregistreerde rit uitvoert. De politie zal daarvoor het voertuig niet meer aan de kant moeten zetten. Ook kan hiermee de geldigheid van de vergunningen, vergunde voertuigen en bestuurderspassen gecontroleerd worden”, aldus de woordvoerder.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.