Uber

Mogelijke nieuwe regels voor flexwerkers leiden tot zorgen bij Uber

Foto: Uber newsroom

Eind dit jaar wil de Europese Unie nieuwe regels voor flexwerkers opstellen. Om de flexibiliteit van het werk te behouden roept Uber-topman Dara Khosrowshahi op niet te veel aan de regels te schaven om werknemers beter te beschermen.

Volgens de Uber-topman moeten werknemers de flexibiliteit en controle hebben over waar en wanneer ze willen werken, meldt ANP. Hij gelooft dat er een nieuwe aanpak mogelijk is waarbij er betere bescherming en andere voordelen zijn voor de chauffeurs, zonder dat dit ten koste gaat van onder andere de flexibiliteit van het werk. In Nederland zijn er ruim 4.000 chauffeurs bij het taxiplatform aangesloten.

In gesprek over rechten flexwerkers

Later deze maand zal er in Brussel gesproken worden met werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers over de rechten van flexibele arbeidskrachten. Hiervoor wil de Europese Commissie eerst feedback over de vraag of een wet nodig is om de arbeidsomstandigheden van flexwerkers te verbeteren, gevolgd door een tweede raadpleging over de inhoud van de wet. Brussel meldt dat er hierbij onder andere wordt gekeken naar de onzekere arbeidsomstandigheden, transparantie en voorspelbaarheid van contractuele regelingen, gezondheids- en veiligheidsproblemen en adequate toegang tot sociale bescherming.

Feitelijk werknemer

Uber heeft de afgelopen jaren veel te maken gehad met kritiek op de manier waarop het werkt. Dit heeft wereldwijd al tot meerdere rechtszaken over het bedrijfsmodel geleid. Recent is door de Belgische Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR) beoordeeld dat een Uber-chauffeur feitelijk werknemer is. Deze uitspraak geldt voor één specifieke chauffeur die een klacht indiende, maar dient mogelijk als jurisprudentie voor andere Uber-chauffeurs die hun status aanhangig willen maken. Ondanks dit oordeel blijft het taxiplatform volhouden dat hun chauffeurs zelfstandigen zijn en verandert het niet van werkwijze. De betreffende chauffeur is nog niet in loondienst genomen.

Ook de Nederlandse vakbond FNV spande afgelopen december een rechtszaak aan tegen Uber om af te dwingen dat de taxidienst de cao Taxivervoer gaat naleven. De taxidienst werkt volgens de vakbond al jarenlang met een schijnconstructie, waarbij het taxichauffeurs voor zich laat werken als zelfstandigen terwijl zij in werkelijkheid werknemers zijn. Met de dagvaarding eiste de vakbond dan ook dat Uber stopt met het “uitbuiten van chauffeurs, het ontduiken van sociale premies en belastingen en oneerlijk concurreren met andere taxichauffeurs”, aldus Amrit Sewgobind, FNV-bestuurder Flex en Naleving.

Lees ook: 

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.