DrivePLUS

Tienen schrapt gemeentebelasting taxisector

De stad Tienen heeft taxibedrijven vrijgesteld van de taxibelasting over 2020. Dat werd vorige week unaniem besloten in de gemeenteraad.

“Onze taxibedrijven zijn enorm getroffen door de gevolgen van de coronacrisis. Het vervoer van mensen in de stad, buiten de stad en naar de luchthaven is enorm teruggelopen en de inkomsten van onze ondernemers zijn gedaald”, verklaart schepen van financiën Bram Delvaux aan TaxiPro.

Hij vertelt dat het verzoek tot kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen voor het jaar 2020 voor taxibedrijven en zelfstandige taxichauffeurs van de sector zelf is gekomen. “En omdat wij ook andere ondernemers geholpen hebben en taxibedrijven flinke financiële tegenslagen kennen, willen wij ze zo tegemoet komen.”

Ondernemers verheugd

Herman Adams van Taxi DrivePLUS uit Tienen reageert tevreden. “Ik heb de hele gemeenteraad online bijgewoond, maar het is uiteindelijk beslist tijdens de korte sessie achter gesloten deuren, wat ik niet kon volgen.”

In het geval van Adams gaat het om een kleine 2.000 euro, een bedrag dat in coronatijden moeilijk op te hoesten is. Door de pandemie rijdt de ondernemer met drie auto’s nog maar een fractie van het aantal ritten dat hij begin vorig jaar deed.

Om tijdens corona meer werk te hebben, heeft hij zijn VVB-activiteiten met taxiwerk uitgebreid. “Voorheen deed ik alleen maar luchthavenvervoer, maar onder het nieuwe taxidecreet heb ik ook taximeters laten installeren en ben ik er sinds april vorig jaar taxiwerk bij gaan doen”, vertelt hij.

De stad heeft de facturen voor de taxiretributie vorig jaar verzonden. Volgens schepen Delvaux kan het zijn dat sommige ondernemers inmiddels al betaald hebben. “Maar in dat geval wordt het bedrag teruggestort”, laat hij weten.

Onderwerpen:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.