Uber (foto: Uber)

Uber-aanpak roept verdeeldheid in Brusselse ministerraad op

Foto: perskit Uber

De beslissing van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de VVB-regels strenger na te leven, heeft verdeeldheid binnen de ministerraad opgeleverd. Het dossier wordt donderdag weer besproken. Minister-president Rudi Vervoort kondigde vorige week een verstrenging van de naleving van de regels aan.

De Morgen meldde dinsdag in de papieren krant dat tal van kopstukken in de ministerraad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest fel gekant zijn tegen de strengere aanpak van Uber-chauffeurs. Binnen de wetgeving van 1995 is het niet toegestaan om een smartphone te gebruiken om ritten aan te nemen.

Fernando Redondo van de Association Belge des Chauffeurs Limousine (ABCL), dat tevens Uber-chauffeurs verdedigt, reageerde woedend op de plannen van Vervoort. De associatie dreigt de stad plat te leggen als Brussel de plannen doorzet. Hij wijst erop dat de regelgeving met betrekking tot de VVB-wet nog onderzocht wordt door het Grondwettelijke hof.

Verdeeldheid

Ook binnen de ministerraad van Vervoort blijkt er verdeeldheid te zijn over de plannen. Minister Sven Gatz (Open Vld) tweette: “In plaats van archaïsche regels uit 1995 te willen handhaven, zouden we beter het oordeel van het Grondwettelijk Hof afwachten over Uber en de taxisector, zoals het Brusselse hof van beroep expliciet vraagt.”

De Morgen sprak tal van andere Brusselse kopstukken. Staatssecretaris Pascal Smet (sp.a) heeft een soortgelijke opvatting: “Smartphones en slimme technologie verbieden in 2021 is te zot om los te lopen”, vindt hij. “We moeten het oordeel van het Grondwettelijk Hof over Uber en de taxisector afwachten en intussen aan een nieuw voorstel werken.”

Terug naar de middeleeuwen

Bij de N-VA-fractie vinden ze de beslissing onbegrijpelijk en een enorme stap achteruit. “Terwijl Brussel een Smart City wenst te zijn, beslist minister-president Vervoort dat een Uber bestellen via je smartphone niet meer mogelijk is”, zegt fractieleidster Cieltje Van Achter. “Ik zal hem hierover ondervragen. De middeleeuwen zijn al een tijdje geleden”

De huidige Brusselse minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen), onthoudt zich voorlopig van commentaar. Maar haar woordvoerder maakt wel bekend dat ze intern extra uitleg hebben gevraagd aan Vervoort. De minister-president plant donderdag een nieuwe overleg met de sector en zal het dossier ook op de ministerraad ter sprake brengen.

Lees ook: Boze Uber-chauffeurs dreigen met blokkade om strengere VVB-regels

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.