ITA reisbureau autocars

Laatste werkzaamheden voor autocars vallen weg

Foto: ITA

De ellende in de autocarsector lijkt geen ondergrens te kennen. Door de coronamaatregelen waren alleen schooluitstappen nog mogelijk, maar nu is deze activiteit door de lockdown ook weggevallen. De scholen moeten vooralsnog tot na de paasvakantie dicht. 

“De scholen gaan dicht en dus wordt het weinige werk dat er was nu definitief geschrapt”, vertelt Jonas Vanhove van ITA Autocars uit Wetteren met een zucht. Het gaat dan om kleine ritjes naar het zwembad of een sporthal. “Of bijvoorbeeld een school waar maar één klasje per leerjaar wel nog een leeruitstapje staan had”, vult Vanhove aan.

Geen autocar meer op de baan

Het autocarbedrijf had donderdag en vrijdag nog zes autocars op de baan om in de ochtend en de middag een ritje van een uur te doen en daarna staat heel het autopark stil voor de komende drie weken. De sluiting van de scholen is vooralsnog voorzien tot na de paasvakantie. “De situatie was al slecht, dus het kon eigenlijk niet veel slechter worden”, benadrukt de ondernemer.

Vanhove is derde generatie op het familiebedrijf dat zijn grootvader in 1947 oprichtte. Sinds maart vorig jaar staat het gros van het wagenpark van vijftien autocars werkloos op de parking. Het schoolvervoer bracht nog enige verlichting, maar doordat de bussen niet hele dagen volzet zijn brengen deze relatief weinig geld in het laatje.

Versterkingsritten voor De Lijn

In tegenstelling tot sommige andere autocarbedrijven voert ITA Autocars geen versterkingsritten uit voor De Lijn.  “Voor ons bedrijf was het minder relevant, omdat materiaal eventueel geblokkeerd zou staan voor andere opdrachten wanneer die zich zouden aandienen”, verklaarde Jonas Vanhove vorig najaar aan TaxiPro.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.