Daklichten

Taxifederatie GTL ontvangt eisen sociaal akkoord van vakbonden

Foto: ProMedia

Vakbonden BTB-ABVV en ACV Transcom hebben bij taxifederatie GTL hun eisenbundels ingediend voor de sectoronderhandelingen over een sociaal akkoord voor 2021-2022. Het overleg zal deze zomer nog gestart worden.

In het interprofessioneel akkoord (IPA) wordt onder meer het minimumloon verhoogd, waar ook de taxi-cao naar verwijst, meldt GTL. Het gaat om een eerste stap van 76,28 euro bruto in 2022 en vervolgens 35 euro bruto in het voorjaar van 2024 en 2026. De loonnorm wordt op 0,4 procent vastgelegd voor de periode 2021-2022.

Vakbondsman Yves Toutenel is tevreden met wat er uit het IPA is voortgekomen. “De verhoging van het minimumloon is voor de werknemers van de taxisector ook niet slecht. Als ze hun recette niet halen, dan vallen ze terug op het minimumloon. Als dat stijgt, dan stijgt je loon ook.”

Aantrekkelijke taxisector

BTB-ABVV en ACV-Transcom willen tijdens de sectorale onderhandelingen een totaalpakket aan afspraken vastleggen. Ze willen een invulling geven aan de maatregelen die werden genomen na de interprofessionele onderhandelingen. Het doel is een aantrekkelijke taxisector waarin werknemers en werkgevers samen vooruit kunnen.

De vakbonden zijn realistisch. “De taxisector heeft zwaar afgezien, dus we beseffen dat er financieel niet al te veel mogelijk zal zijn” zegt Yves Toutenel. “Toch zien we wel zaken waar we een verbetering op willen, zoals een anciëniteitsverlof op sectorniveau, de aanpassing van de cao voor woonwerkverkeer en een terugbetaling van de bestuurderspas. Het zijn allemaal kleine zaken waar we toch iets proberen om uit de brand te slepen voor de werknemers.”

Niet via de media

De inhoud van de eisenbundels wordt in dit stadium niet openbaar gepubliceerd. “De onderhandelingen met de sociale partners verlopen rond tafel en niet via de media”, zegt Pierre Steenberghen van taxifederatie GTL. “Beide partijen zullen de discussie voeren en hun argumenten geven in het licht van de bijzondere situatie, anno 2021, na een crisis die iedereen in de sector zwaar getroffen heeft.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.