Daklichten

Taxivervoer Antwerpen herstelt in rap tempo

Foto: ProMedia

Het taxiwerk in de grote steden blijft in de lift zitten. Koen Van Oorschot, zaakvoerder van Antwerp-Tax en voorzitter van de Antwerpse taxifederatie Aptu, ziet het niveau oplopen tot 80 procent van het pre-coronatijdperk in Antwerpen. Het aantrekken van taxivervoer in de nacht en naar luchthavens moet voor de rest van het herstel zorgen.

Het grootste taxibedrijf van Vlaanderen, Antwerp-Tax, ziet het taxiwerk met de dag herstellen en zit momenteel aan 80 procent van de activiteitsgraad waar voor de coronacrisis sprake van was. “De nachtwerkzaamheden moeten nog aantrekken en ook het luchthavenvervoer zit nog niet op het oude niveau”, vertelt Van Oorschot.

Het herstel wordt volgens hem ook gevoeld door collega’s in andere steden. Inmiddels heeft het Antwerpse taxibedrijf, dat ruim 200 chauffeurs op de loonlijst heeft staan, alle personeelsleden uit de tijdelijke werkloosheid gehaald. Tijdens corona heeft 10 tot 15 procent van de chauffeurs het bedrijf verlaten.

In de nationale context valt dit personeelsverloop mee, erkent Van Oorschot. Taxifederatie GTL maakte eerder dit jaar bekend dat een derde van de chauffeurs (ruim 2.000) in vaste dienst de sector verlaten heeft. In de eerste maanden van dit jaar is  dat percentage mogelijk verder opgelopen.

Op zoek naar nieuwe chauffeurs

Door de opleving van het taxiwerk en het verlies van chauffeurs merkt Antwerp-Tax dat de bezetting begint te knellen. “Daarom zijn we weer begonnen zijn aan het aanwerven van nieuwe chauffeurs”, zegt Van Oorschot.

De laatste maanden is het bedrijf druk geweest met het uitvoeren van taxiritten naar het vaccinatiecentrum aan de rand van Antwerpen. Terwijl ritten voor minder mobiele bejaarden aanvankelijk aan bodemprijzen werden uitgevoerd, rekent het bedrijf inmiddels commerciële tarieven aan, maar wordt er een korting van 20 procent voorzien.

Het artikel gaat verder onder de foto

Vaccinatievervoer in Antwerpen welkom in rustigere zomerperiode

“Van het vaccinatievervoer worden we niet rijk, maar het is wel een welkome aanvulling op het taxiwerk dat in de zomer traditioneel rustig is”, aldus Van Oorschot, die aangeeft dat Antwerp-Tax tot dusver 16.000 vaccinatieritten uitvoerde. “Voor veel mensen is het een eerste kennismaking geweest met de taxi en dit heeft zich al vertaald in nieuwe klanten.”

‘Situatie per kwartaal bekijken’

Alhoewel de situatie in de taxisector zeker verbeterd is ten opzichte van maart en april, zien niet alle Antwerpse taxibedrijven een herstel van 80 procent. “Eigenlijk moet je de situatie per kwartaal bekijken. Dan schat ik het herstel op 50 tot 60 procent”, zegt Salman Shafiq, zaakvoerder van Taxivervoer Antwerpen dat vier taxi’s op de weg heeft. “Maar het gaat zonder twijfel beter en vooral in het weekend is er veel werk.”

Lees ook: 

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.