Geld. Foto: iStock / darkojow

69 taxibedrijven starten rechtszaak tegen overheid om corona-compensatie

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Met een rechtszaak tegen diverse overheden willen 69 taxi- en VVB-bedrijven schadevergoeding afdwingen voor hun verliezen door de coronamaatregelen. Tijdens de lockdowns was er nauwelijks werk en de bedrijven vinden dat ze daarvoor veel te weinig compensatie hebben ontvangen.

De rechtszaak wordt aangespannen door 69 ondernemingen en zelfstandigen in de taxisector uit de verschillende gewesten en provincies van het land. Het merendeel komt uit Brussel (32), gevolgd door Vlaanderen (30) en het Waals Gewest. Samen hebben ze de federale staat en de drie gewesten gedagvaard.

Heel wat grote taxibedrijven zitten mee achter de rechtszaak, zoals V-Tax in Gent en Antwerp Tax. “Voor ons is dit een principekwestie” zegt Koen van Oorschot, gedelegeerd bestuurder bij Antwerp Tax. “Het is niet eerlijk hoeveel steun de horeca heeft gekregen in vergelijking met de taxisector.”

5.000 euro steun op een heel jaar

Volgens van Oorschot was de proportionaliteit qua steun ver te zoeken. “Een frituur kreeg 8.000 euro per maand steun, terwijl een groot taxibedrijf als dat van ons maar 5.000 euro steun kreeg op een heel jaar, buiten de tijdelijke werkloosheid. We zijn nooit gesloten geweest terwijl onze klanten dat wél waren. Ook de avondklok heeft ons hard getroffen.”

De Nationale Groepering van Taxiondernemingen wil er op wijzen dat het initiatief van gezonde taxibedrijven uitgaat, die jaren van groei en winst gekend hebben en gespaard hadden. Nu geraken ze naar eigen zeggen echter volledig uitgeput door de maatregelen die de overheid tijdens de coronacrisis genomen heeft en het gebrek aan voldoende compensaties. De zitting van de rechtbank te Brussel vindt plaats op 7 september aanstaande.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.