Oostende Brugge Airport

Redelijke zomer voor taxi’s op regionale luchthavens

Foto: persbericht Oostende Brugge Airport

De luchthavens Oostende-Brugge en Antwerpen kijken tevreden terug op de zomervakantie. Het aantal passagiers groeide flink vergeleken met de zomer van 2020. De taxisector is voorzichtig optimistisch over het herstel. “Maar het is nog lang niet zoals het vroeger was”, klinkt het.

Voor veel Belgen bleek de nood aan vakantie zeer groot. Luchthaven Oostende-Brugge verwelkomde deze zomervakantie dan ook 77 procent meer passagiers dan vorig jaar. “In totaal reisden 70.000 passagiers via Oostende”, zegt CEO Eric Dumas. “We doen het aanzienlijk beter dan vorig jaar. De Belgen hebben opnieuw zin om te reizen. We zijn blij met deze hoopgevende cijfers en verwachten dat deze trend zich voortzet.” Dumas stelt vast dat er veel vertrouwen is in verder herstel, al kon de afgelopen zomer niet worden vergeleken met die van 2019. Zo waren er toen bijna tweemaal zoveel bestemmingen als nu, al is de hoop dat de routes die nu ontbreken de komende tijd weer worden toegevoegd.

Dumas is eveneens CEO van Luchthaven Antwerpen en ook daar waren de cijfers goed. Men verwelkomde bijna 60 procent meer reizigers dan vorig jaar, zo’n 37.500 in totaal. Net als in Oostende-Brugge ziet Dumas daarin een teken van gezonde reislust én een fundament onder het verdere herstel. En interessant voor de taxisector: ook hier zal het aantal bestemmingen nog verder groeien naar wat het voor corona was.

Positief maar afwachtend

De taxi’s en luchthavenvervoerders zijn tevreden met de tendens op beide vliegvelden, al zijn ze wel gematigd positief. “Het begint terug te komen, maar alles zal afhangen van wat de cijfers gaan doen,” zegt Kurt Vergauwe van Taxi Snel in Brugge. “Bepaalde nationaliteiten mogen niet meer binnen komen”, noemt hij nog een beperkende factor van het toerisme.

Y-Drive, het huurwagenbedrijf van Ken de Wever uit Hever, ziet een verbetering. “We hebben inderdaad meer mensen naar Antwerpen vervoerd, alsook naar de luchthaven van Zaventem. Het waren vooral toeristen die er even uit wilden zijn en eens een andere lucht wilden opsnuiven. We hopen dat het zakelijk vervoer ook weer snel op gang komt.”

Nog niet zoals vroeger

Een andere luchthavenvervoerder is minder positief. “We hebben al meer klanten naar de luchthaven van Antwerpen moeten voeren, maar het is niet zoals het moet zijn”, zegt Eric Van der vee van VDV Luchthavenvervoer uit Wommelgem. “We zijn nog niet vertrokken zoals twee jaar geleden. Ze moeten de regels wat losser laten, zodat de mensen meer zonder papieren op vakantie kunnen gaan. Dus dat je enkel je vaccinatiepas nodig hebt. Stop met die testen. Iedereen moet gevaccineerd zijn en de vaccinatiepas laten zien. Punt. Dan is er ook geen enkele discussie mogelijk.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.