Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

Klimaatmars bemoeilijkt werk taxichauffeurs Brussel

Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

De klimaatmars in Brussel heeft voor heel wat verkeersproblemen gezorgd. Ook taxichauffeurs zaten vast in de opstoppingen, maar de vraag naar taxi’s bleef in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest intact.

Tienduizenden klimaatbetogers zijn afgelopen zondag naar onze hoofdstad getrokken voor de klimaatmars. Zij trokken van het Noordstation via de Kleine Ring naar het Jubelpark. Verschillende tunnels werden door de politiediensten afgesloten, en automobilisten zaten dikwijls vast in opstoppingen. Ook de Brusselse taxichauffeurs zaten zondag dikwijls vast in het verkeer.

“Het was absolute chaos”, vertelt Jean-Michel Courtois van Taxis Verts. “Heel wat grote verkeersassen waren afgesloten en taxichauffeurs waren daardoor veel langer onderweg. Veel van onze klanten hebben daardoor langer op hun taxi moeten wachten. Voor ons moeten die klimaatmarsen niet te veel georganiseerd worden. Het bemoeilijkt de job van de taxichauffeurs, die het door de coronacrisis al heel zwaar hebben gehad.”

Soms wat langer rondrijden

Bij Taxi Bleus werden er minder problemen gedetecteerd. “Door de klimaatmars was er inderdaad meer verkeer in Brussel, maar dat zijn we ondertussen gewoon als er betogingen zijn”, vertelt Luigi Marrocco van Taxi Bleus. “Onze taxi’s hebben daardoor soms wat langer moeten rondrijden, maar daarbuiten kenden we nauwelijks problemen. We hebben ook ongeveer evenveel ritjes verzorgd als op een gewone zondag. Ook op dat vlak waren er geen verschillen. Brussel staat ook bekend om zijn vele manifestaties. We zijn dat gewoon en we proberen ons zo goed mogelijk aan te passen.”

Beide taxidiensten bevestigden dat het gratis openbaar vervoer zondag geen invloed heeft gehad op het aantal taxiritten.

Taxichauffeurs en klanten de dupe

Pierre Steenberghen van de Belgische taxifederatie GTL bevestigt ook dat de taxisector betogingen en andere evenementen de taxiritten beïnvloeden. “Het is logisch dat er verkeerschaos optreed als er 50.000 mensen door de straten van Brussel wandelen. De taxichauffeurs en de klanten zijn daar dan mede de dupe van”, vertelt Steenberghen. “Betogingen hebben meestal wel niet de grootorde van evenementen zoals het wereldkampioenschap wielrennen. Toen hebben we gezien dat zo’n evenement een stad helemaal kan lamleggen. Zondag viel dat al bij al nog mee in Brussel.”

Lees ook: Taxi’s boeren goed door heropening nachtleven

Onderwerpen: , ,

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.