Daklicht, taxibord

Hoe snack je als taxichauffeur op een gezonde manier?

Foto: Jerom Rozendaal / ProMedia

Het is belangrijk voor taxichauffeurs om ondanks de regelmatige werkuren een regelmatig voedingspatroon na te streven. Diëtiste Elien Leeman uit Asse geeft tips over gezonde voeding.

Eerder schreven we al dat het goed is om je te beperken tot drie hoofdmaaltijden en eventueel twee tussendoortjes per dag. Door meerdere malen per dag te eten wordt de drang naar snoepen en zoetigheden verminderd, bevestigt Leeman. Het zorgt bovendien voor kleinere porties per maaltijdmoment, wat weer gezonder is. De diëtiste raadt daarbij aan om de maaltijden op voorhand klaar te zetten, ook voor chauffeurs die later beginnen met werken.

Gezonde lunch

“Een gezonde lunch kan bijvoorbeeld bestaan uit volkoren boterhammen met gezond beleg zoals onbewerkt vlees, kaas, humus en dergelijke. Chocoladepasta of bewerkt beleg wordt beter vermeden, zoals met kipcurry, salami, krabslade.” Een portie groenten bij de broodmaaltijd is een goede toevoeging volgens Leeman. “Dit kan gaan om wat rauwkost tussen de boterham, kerstomaten of stukjes wortel erbij. Verse groentesoep is ook een goede manier om een portie groenten te eten.”

Voor een gezonde hap tussendoor raadt ze soep, groenten, fruit, noten of ongesuikerde natuur- of fruityoghurt aan. “Koeken kunnen beter worden vermeden”, zegt ze niet geheel verrassend. “Indien er wel voor een koek gekozen wordt, kies bij voorkeur een koek die rijk is aan vezels en beperkt is aan toegevoegde suiker, zoals een granenreep of rijstwafels.”

Tijd nemen om te eten

Tijd maken tijdens de werkuren om te eten is ook belangrijk, vervolgt ze. “Vaak eten we snel tussen het werk door of blijven we werken terwijl er gegeten wordt. Hierdoor zijn we niet bewust van wat en hoeveel we eten waardoor de kilocalorie-inname verhoogt.”

Wat drinken betreft, is het volgens de diëtiste belangrijk om minstens 1,5 of 2 liter water per dag te drinken. Koffie en thee kunnen dienen als aanvulling, maar geen vervanging. “En hoe meer zoetigheden we eten of drinken, hoe meer we gaan verlangen naar andere zoetigheden. Dit is ook zo voor light of zero frisdranken. Deze bevatten dan wel minder suiker maar de zoete smaak blijft.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.