Daklicht, taxibord

Poetin kluste begin jaren 90 bij als taxichauffeur om rond te komen

Foto: Jerom Rozendaal / ProMedia

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie heeft de Russische president Vladimir Poetin moeten bijklussen als taxichauffeur om rond te komen. Dit onthulde hij in een documentaire over de moderne geschiedenis van Rusland.

Een grote economische chaos ontstond nadat de Sovjet-Unie dertig jaar geleden ineenstortte, schrijft De Morgen. In de documentaire stelt Poetin dat de gebeurtenis voor de meeste burgers nog steeds een tragedie is. Ook voor hijzelf kwam in een zware tijd terecht. Om de eindjes aan elkaar te knopen, verdiende hij geld bij als taxichauffeur met zijn eigen auto.

Hij noemt het onplezierig om hier open over te zijn, maar geeft aan dat de situatie toen helaas zo was. In de eerste jaren na de ineenstorting van het regime was het voor de Russen een normale zaak om taxivervoer aan te bieden. Dit was een manier om toch wat geld te verdienen.

Ook werkenden hadden het financieel zwaar

De hyperinflatie die ontstond tijdens de overgang van het communisme naar het kapitalisme maakte namelijk dat zelfs mensen met een baan het financieel zwaar hadden. Poetin werkte tot augustus 1991 bij inlichtingendienst KGB. Een paar maanden later werd hij benoemd tot tweede man onder burgemeester van Leningrad, het voormalig Sint-Petersburg. Hoe vaak de Russische president taxidiensten heeft aangeboden, is onduidelijk.

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.