Bernard van Doninck

Scholierenvervoer ‘extra inkomstenbron’ tijdens coronacrisis

Leerlingen van het buitengewoon onderwijs krijgen sinds dit jaar extra bussen en taxi’s om naar school te gaan. Op die manier wordt hun reistijd naar school grondig ingekort. “In deze moeilijke tijden is dit vaste werk enorm belangrijk voor ons”, vertelt Bernard van Doninck van taxibedrijf All Drive. 

Dankzij aanvullende investeringen kunnen extra bussen, minibusjes en taxi’s ingezet worden om 4.742 leerlingen van 318 scholen elke dag te vervoeren. Voor De Dageraad in Kortessem en Hasselt rijden naast extra bussen ook minibusjes en taxi’s rond om meer leerlingen te kunnen vervoeren en de ritduur te beperken. Bernard van Doninck, zaakvoerder van taxibedrijf All Drive, mag veertien wagens inzetten voor het vervoeren van schoolkinderen voor het buitengewoon onderwijs in Kortessem en Hasselt.

“Dit is voor ons een belangrijke inkomstenbron”, vertelt Van Doninck. Hij noemt deze opdracht dankbaar werk. “De taxisector heeft het door de coronacrisis al twee jaar enorm moeilijk. Maar dankzij deze opdrachten heb ik acht wagens bijgekocht en zijn mijn chauffeurs zeker van werk tot eind juni. We kunnen dit werk weken op voorhand inplannen.”

Een bekend gezicht

Een groot verschil is dat de chauffeurs nu kinderen van punt A naar punt B brengen; dikwijls kinderen met een beperking. “We kiezen er dus voor om telkens met dezelfde chauffeur te werken. De kinderen zien het verschil tussen de verschillende auto’s niet, maar een gezicht herkennen gaat veel makkelijker. Bovendien zorgt datzelfde gezicht voor een vertrouwensband, wat voor deze kinderen zeer belangrijk is”, vertelt Van Doninck.

“Mijn taxichauffeurs zijn allemaal zeer geschikt voor deze job en ik geef ze mee te allen tijde kalm te blijven. Bij ander schoolvervoer is er altijd een begeleider bij, maar bij een taxirit is de chauffeur de begeleider. Het is belangrijk dat hij op de juiste manier met deze kinderen omgaat.”

Welzijn leerling staat op één

De school voor buitengewoon secundair onderwijs De Dageraad in Kortessem maakt sinds januari gebruik van de diensten van taxibedrijf All Drive en is vooral te spreken over de mogelijkheid om als school het vervoer mee te kunnen uittekenen. “Dat zorgt ervoor dat het welzijn en welbevinden van de leerling prioritair is”, vertelt Carina Driessens, directrice van De Dageraad in Kortessem.

Ze vervolgt: “Het was veel werk; er moet nog wat gesleuteld worden aan het proces tussen De Lijn en de scholen. Het project van Kortessem kan dienen als basis voor de verdere uitwerking in de rest van Vlaanderen en dat stemt mij als directeur gelukkig. We zijn alleszins heel tevreden met de 3 extra bussen, 4 taxi’s en 7 minibussen die erbij komen.”

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.