Johan Deklerck, criminoloog

Criminoloog Johan Deklerck: “Waarschuw de dispatching en politie discreet tijdens een overval”

Johan Deklerck, criminoloog

Sommige taxichauffeurs maken in hun carrière weleens een overval mee. Hoe reageer je dan het best? Criminoloog Johan Deklerck geeft enkele tips. Hij raadt taxibedrijven aan om technische alarmprocedures te voorzien, zoals een discreet alarm. Zo kan de dispatching of politie discreet gewaarschuwd worden. Noteer na de overval ook zo veel mogelijk kenmerken van de overvaller. Zo kan die makkelijker opgespoord worden. 

Discrete woordjes

Hij raadt ook aan om discrete codewoordjes af te spreken als er met de dispatching gesproken wordt. De dashcam zou ook met de centrale kunnen verbonden worden, zodat er vanop afstand kan mee gevolgd worden.  De camera’s in de straten zijn zeer effectief om de dader op te sporen. “Dan kan je kijken welke route die gelopen heeft”, zegt hij. “Dat werkt het meest nuttig om de daders te sporen achteraf. Dashcam-beelden kunnen dan daaraan gekoppeld worden. En zeker in steden is er een dicht netwerk van camera’s als men publieke en private camera’s (bijvoorbeeld bij een bank) combineert. Bij overvallen hoort automatisch opsporing, en dan helpt alle bewijsmateriaal. In extreme situaties zal misschien ook DNA-materiaal van daders te vinden zijn op de bank, in de kofferruimte, … . Zorg dat dit eerst onderzocht wordt, alvorens verder te rijden. Probeer ook zoveel mogelijk kenmerken van de dader te onthouden: harig of kaal, een tattoo, klein of groot, een opvallend gezichtskenmerk, een vreemd accent of dialect, een andere taal, een bepaalde manier van lopen, praten, kledij, oogkleur, bril, gebit, … . Schrijf dit onmiddellijk op of spreek een beschrijving in op je smartphone. Je vergeet sneller dan je denkt.”

Wapens

Bij een dreiging met een  wapen raadt Deklerck aan om helemaal niets te doen. “Ga dan zeker niet in het verweer. Want dan ben jij de verliezer. Verdedig je niet. Probeer misschien naar een plek te rijden waar veel volk is. Een plaats waar veel licht is, waar camera’s hangen, de omgeving van een politiekantoor werkt preventief. Probeer geen held te zijn, want dat loopt heel vaak slecht af. Probeer wel voortdurend in gesprek te blijven op een rustige toon. Dit is bijvoorbeeld wat politiepsychologen doen bij een gijzeling. Ze blijven ononderbroken contact houden met de gijzelnemer. En denk er aan, je leven, je gezondheid, je familie, … zijn echt veel meer waard. Een dreiging met een wapen kan ook een zeer traumatische ervaring zijn. Blijf er achteraf niet mee zitten, maar zoek hulp, praat er zo veel mogelijk over, en ga, als dat lukt, snel terug aan de slag, bijvoorbeeld enkel voor veilige ritten, of overdag. Doe dit eventueel in overleg met je huisarts, je therapeut. Het wordt soms erg moeilijk om te hervatten als je een tijd lang stilgevallen bent na een traumatische ervaring.”

Over Johan Deklerck

Johan Deklerck is doctor in de criminologie (2005), studeerde orthopedagogiek (1980), criminologie (1984), antropologie (1987), en behaalde zijn lerarendiploma (1991). Hij werkt aan de KU Leuven en als zelfstandig expert in criminologische thema’s. ​Hij doceerde een aantal jaren (jeugd)criminologische en (vak)didactische vakken aan de KU Leuven en aan Ipsoc (Vives) en was er o.a. medeoprichter van de opleiding ‘Maatschappelijke Veiligheid’. Via de begeleiding van kwetsbare mensen, van vele honderden studenten en van diverse teams  verwierf hij een coachings- en begeleidingsexpertise.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.