Autocar, touringcar

Ook autocarchauffeurs aanwezig bij nationale stakingsdag

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

De vakbonden BTB-ABVV en ACV hebben aangekondigd op 29 maart een nationale staking te houden om hun eis voor meer loon kracht bij te zetten. Een aantal autocarchauffeurs heeft al kenbaar gemaakt mee te doen. Het is onbekend of er ook taxichauffeurs in loondienst gaan staken.

Aanleiding voor de actiedag zijn de vastgelopen loononderhandelingen voor de werknemers in de privésector. De werkgevers willen maximaal 0,4 procent loonsverhoging geven bovenop de index, maar de vakbonden vinden dat veel te weinig. “Een loonsverhoging van 0,4 procent komt voor de laagste lonen neer op amper 6 euro bruto extra per maand”, vertelt BTB-ABVV-vakbondsman Erik Maes, die onder andere de taxisector in zijn portefeuille heeft.

Of er taxichauffeurs in loondienst aan de demonstratie gaan meedoen, is volgens Maes nog niet bekend. “We hebben er momenteel nog geen zicht op hoeveel mensen zullen deelnemen. Maar wij gaan ervan uit dat onze leden massaal gevolg gaan geven aan onze oproep.”

Autocarchauffeurs doen mee

Inmiddels hebben medewerkers van De Lijn en de NMBS hun deelname toegezegd, waardoor er die dag rekening gehouden moet worden met verstoord trein- en busverkeer. Ook autocarchauffeurs zullen zich bij de staking aansluiten, vertelt Steven Steyaert van  BTB-ABVV. “Er zijn al wat chauffeurs die te kennen hebben gegeven deel te nemen.”

Ook GTL maakt op zijn website gewag van de geplande staking. “Deze acties kunnen in bepaalde bedrijven aanleiding geven tot afwezigheden van werknemers die deelnemen aan de acties”, citeert de taxifederatie uit een brief die men van de vakbonden ontving.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.