Uber

Rechtszaak tussen taxifederatie en Uber van start

Foto: Uber newsroom

De Brusselse taxifederatie FeBet en Uber staan vanaf vrijdag tegenover elkaar in de rechtszaal. De belangenorganisatie beschuldigt Uber van omzeiling van de taxiwetgeving en oneerlijke concurrentie. In een eerdere rechtszaak trok Uber aan het langste eind en het taxiplatform heeft ook dit keer vertrouwen in de goede afloop.

“UberX is ondertussen 5 jaar beschikbaar in Brussel. Zoals reeds meermaals bevestigd, in de eerdere uitspraak van de rechter en door de Minister van Mobiliteit, opereert deze dienst binnen het kader van de wetgeving”, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf.

Het hoger beroep voor het hof in Brussel, dat vandaag start, vormt het sluitstuk van een jarenlange juridische twist tussen het Brusselse taxiwezen en de Amerikaanse app. Op 16 januari 2019 oordeelde de Franstalige handelsrechtbank in Brussel dat Uber voldeed aan de Brusselse wetgeving rond betaald personenvervoer. In het vonnis stond dat het passagiers in contact brengt met professionele chauffeurs, maar dat het niet om een taxidienst ging. Op basis daarvan mocht het bedrijf blijven opereren in de hoofdstad.

40 procent banenverlies

Na bestudering van dit vonnis door advocaten van FeBet meent de organisatie dat het toch in haar gelijk staat. Sam Bouchal, secretaris van de Brusselse taxifederatie, benadrukte eerder in Taxipro dat Uber op ongelijke voet concurreert met de taxisector. Hij claimt dat de Brusselse taxisector enorm geleden heeft onder de opkomst van Uber sinds 2014. “Wij zijn zo’n 40 procent van onze klanten verloren aan Uber.”

Volgens critici zijn er geen nieuwe argumenten in de rechtszaak. Uber zegt ernaar uit te kijken haar standpunt te verduidelijken voor de rechtbank. “Meer dan 2.000 lokale, professionele VBB-chauffeurs gebruiken onze app om passagiers te helpen zich te verplaatsen in Brussel en de mobiliteit in de stad te verbeteren”, voegt de woordvoerder eraan toe.

Mogelijk weer protest Uber-chauffeurs

De aanhoudende juridische strijd brengt veel onzekerheid teweeg bij Uber-chauffeurs. Eerder dit jaar vond er in Brussel een protest plaats van 250 Uber-chauffeurs die hiermee aandacht wilden vragen voor deze onderscheid. “Mogelijk wordt dit protest in september herhaald”, zegt de organisator van destijds, Fernando Redondo van de Association Belge des Chauffeurs Limousine.

De rechtszaak in Brussel neemt drie dagen in beslag. Na vandaag treffen beide partijen elkaar weer op 18 en 25 september en 2 oktober, waarna de ontknoping volgt.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.