Aanhouding. Foto: politie.nl

Voortvluchtige mishandelaars taxichauffeur Brussel opgepakt in Nederland

Aanhouding. Foto: politie.nl

Twee mannen die in ons land gezocht worden voor de zware mishandeling en beroving van een taxichauffeur in 2016 zijn opgepakt in Nederland. De twee werden veroordeeld in België, maar waren op de vlucht voor justitie.

“De mannen zijn in woningen in Zeist en Rotterdam aangehouden”, meldt de Nederlandse politie. De 28-jarige man die in Zeist is aangehouden, moet nog tien jaar gevangenisstraf uitzitten en de 29-jarige man die zich in Rotterdam bevond nog acht jaar.

IJzeren staaf en boksbeugel

Taxichauffeur Raphaël Spapen (54) van taxibedrijf Axi Taxi uit Hasselt werd in de zomer van 2016 zwaar toegetakeld. Het gruwelijke voorval begon met een oproep van een man die vanuit Bilzen naar Brussel wilde gaan.
Nadat de rit van 160 euro vlekkeloos verlopen was, mondde deze in Brussel uit in een horrorscenario. “De klant ging me met een ijzeren staaf of boksbeugel te lijf. Ik hoorde het fluiten in mijn hoofd en verloor het bewustzijn. Ik krabbelde weer overeind, herinner me nog drie slagen en dan niets meer”, citeert Het Belang van Limburg Spapen in de rechtbank.

Vier maanden arbeidsongeschikt

Artsen hadden volgens de krant 40 metalen plaatjes en 140 schroeven nodig om de breuken in het gezicht van de chauffeur te herstellen. Na de behandeling in het ziekenhuis zat Spapen vier maanden met ziekteverlof thuis.
Aangezien één van de daders de taxi met zijn eigen telefoon had gebeld, kon de politie hen snel oppakken.

Het duo – aanvankelijk waren er drie verdachten – werd in eerste aanleg veroordeeld tot acht jaar cel, maar dit werd na beroep in 2019 omgezet in respectievelijk acht en tien jaar. Na de uitspraak vluchtten de daders naar Nederland.

België vraagt uitlevering

“Het Fugitive Active Search Team Nederland (FASTNL) startte op basis van informatie van FAST België een onderzoek naar de verblijfplaats van de twee voortvluchtigen die in 2019 zijn veroordeeld”, verklaart de politie. De informatie leidde naar de verblijfplaats van de mannen, die Europees stonden gesignaleerd. FASTNL is met twee teams tegelijkertijd overgegaan tot aanhouding.

De twee mannen zijn vorige week voorgeleid aan de officier van justitie van het Openbaar Ministerie. België heeft om de uitlevering van de twee gevraagd.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.