Uber-chauffeur

Beslissing rechter uitgesteld, Uber blijft actief in Brussel

Foto: persbericht Uber 03-11-2020

De langverwachte uitspraak in de rechtszaak van taxifederatie FeBet tegen Uber is uitgesteld. In afwachting van verder juridisch onderzoek mag de Amerikaanse taxi-app voorlopig actief blijven in Brussel.

Het hof van beroep zou aanvankelijk eind december uitspraak doen in de zaak die de Brusselse taxifederatie FeBet had aangespannen tegen Uber en een aantal Uber-chauffeurs. De rechtsinstantie kwam ook kort voor dit weekend niet tot een uitspraak. Alvorens zijn oordeel te vellen, heeft het hof heeft twee prejudiciële vragen gesteld aan het Grondwettelijk Hof. Tot de definitieve uitspraak mag Uber vrijelijk blijven opereren in Brussel.

“Met de tussentijdse uitspraak van het Brusselse hof van beroep kunnen 2.000 vergunde LVC-chauffeurs de Uber-app blijven gebruiken om inkomsten te generen”, reageert Laurent Slits, de topman van Uber in België, in de media. “Bovendien kunnen 300.000 passagiers de Uber-app in Brussel blijven gebruiken.”

Mokerslag voor Brusselse taxifederatie

De uitspraak komt als een mokerslag voor FeBet. De Brusselse taxifederatie eist een onmiddellijke stopzetting van de Uberwerkzaamheden in Brussel onder de huidige omstandigheden, die volgens de organisatie gestoeld zijn op oneerlijke concurrentie. Zo zou Uber gebruik maken van chauffeurs met een limousinevergunning, maar wel het standaard taxiwerk uitvoeren.

De rechtszaak wordt ook van dichtbij gevolgd door de Vlaamse taxisector. Sinds eind vorig jaar is de Amerikaanse taxi-app namelijk actief in een aantal Vlaamse steden.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.