Geld. Foto: iStock / darkojow

Taxiondernemers frauderen met dubbel overbruggingsrecht

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Diverse taxiondernemers maken misbruik van het systeem van dubbel overbruggingsrecht. Zo zijn er mensen die gebruik maken van de regeling zonder ooit een zelfstandige activiteit te hebben uitgeoefend. Dit laat het rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) weten aan TaxiPro.

“Er worden inderdaad overtredingen vastgesteld”, antwoordt RSVZ op vragen over fraude in de taxisector met het dubbele overbruggingsrecht. De laatste weken ontving onze redactie tal van tips over taxi-ondernemers die ritten uitvoeren terwijl ze dubbel overbruggingsrecht ontvangen. Ook het departement van Mobiliteit en Openbare Werken gaf aan dergelijke signalen op te vangen.

De overheidsinstelling geeft aan sinds de uitbraak van de coronacrisis 6.540 onderzoeken in verband met de  overbruggingsmaatregelen te hebben geopend. Hiervan zijn er 2.384 zaken afgerond, waarbij in 726 gevallen een inbreuk is geconstateerd en vervolgonderzoek is ingesteld. Het gaat hierbij niet alleen om de taxisector en exacte aantallen zijn in dat verband niet bekend.

Fictieve aansluiting als zelfstandige

De overheidsdienst constateert fraude op twee niveaus. Enerzijds zijn er de gevallen die specifiek verband houden met de toekenning van de crisismaatregel. “Bijvoorbeeld het feit dat men zich fictief als zelfstandige aansluit, zonder ooit een zelfstandige activiteit te hebben uitgeoefend, maar met als enig doel de crisismaatregel te verkrijgen. Of het feit dat men een valse identiteit gebruikt in het kader van een aanvraag tot toekenning van de crisismaatregel.”

Klassieke vormen van fraude

Tevens komen meer klassieke vormen van misbruiken en fraudes aan het licht bij de indiening van een aanvraag voor de crisismaatregel, stelt de RSVZ. “Bijvoorbeeld personen die hebben gewerkt zonder aangesloten te zijn en die zich tijdens de coronacrisis aansluiten om de uitkering te ontvangen.”

Uit gegevens van het RSVZ blijkt dat het aantal taxiondernemingen dat dubbel overbruggingsrecht ontving, sinds enkele maanden afneemt. In februari stond dat aantal op een hoogtepunt met 949 ondernemers. De statistieken die TaxiPro ontving zijn geactualiseerd tot 10 mei. Gelet op de versoepelingsmaatregelen en het aantrekken van het taxiwerk, lijkt het voor de hand liggend dat het aantal steunontvangers de laatste weken verder is afgenomen.

Lees ook: Dubbel overbruggingsrecht taxichauffeurs toch niet verlengd

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.