Fietsers en taxi's Antwerpen

Geen limiet meer op aantal taxi’s en ritprijzen in Antwerpen

De stad Antwerpen heeft het stedelijk taxireglement opgeheven. Er is geen limiet meer op het aantal taxi’s en taxibedrijven bepalen voortaan zelf hun prijzen. De provinciale Antwerpse Taxi Unie (APTU) reageert ontgoocheld.

Voortaan kan elke taxichauffeur zelf de prijs voor zijn of haar diensten bepalen in Antwerpen. “Ik had nochtans gehoopt dat er minstens een minimale en maximale prijs zouden worden vastgelegd om misbruik tegen te gaan”, zegt Koen Van Oorschot van de Antwerpse Provinciale Taxi Unie.

“Dus een tarievenvork waar je vrij je prijzen kan bepalen tussen een minimum- en een maximumprijs. De tarieven totaal vrijgeven zet de poort open voor Uber. Als die op de markt komen, zullen ze hun prijzen eerst verlagen om iedereen van de markt te halen en ze dan verhogen. In Brussel zien we dat ook dat de prijzen van Uber hoog zijn.”

Geen maximum aantal taxi’s meer

Er is verder ook geen maximum meer op het aantal taxi’s in de stad, waar er eerst een maximum van één taxi per duizend inwoners was. Het wegvallen van dat quotum noemt Van Oorschot “slecht voor de bedrijven. We verwachten ook een toenemende verkeershinder.” Dat de raad dit beslist in volle crisistijd, komt bij de Antwerpse Taxi Unie hard aan. “We hebben op dit moment al heel weinig werk. Het havenvervoer heeft nog maar 5 of 10 procent van hun normale omzet. De hotels staan leeg. Gelukkig wordt het elke dag beter, maar het is ver van het normale. Toch laat de stad Antwerpen ons in de steek.”

Sector moet moderniseren

Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) vindt dat de sector moet moderniseren. Hij begrijpt de angst maar vindt dat de sector wat in het verleden is blijven steken. De schepen wil dat de taxisector digitaler en flexibeler wordt. Kennis benadrukt dat iedereen zich nog steeds aan de sociale wetgeving zal moeten houden.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.