Marcel Cars neemt in uitdagende tijden twee nieuwe autocars in gebruik

Nieuw autocars Marcel Cars – @Marcel Cars

Terwijl de coronacrisis al ruim een jaar verwoestend uithaalt in de toeristische sector en autocars vooral stilstaan, neemt Marcel Cars uit Dessel twee nieuwe touringcars in gebruik. Het gaat om twee bussen van Van Hool die zijn uitgerust zijn met een euro-zes motor en daarom toekomstbestendig zijn.

“De autocars zijn nog voor de uitbraak van de coronacrisis besteld”, begint Walter Meeus (62), medezaakvoerder van Marcel Cars, zijn verhaal. Hoewel de  toeristische activiteiten van het autocarbedrijf en reisbureau tot nul teruggevallen zijn, geeft hij aan eigenlijk nooit getwijfeld te hebben over de investering. “Wie wist dat het zo lang ging duren? Bij de uitbraak dacht iedereen dat het snel weer zou overwaaien.”

Op een gegeven moment waren de bussen al zo ver in productie dat het autocarbedrijf ook niet meer terug kon. “Maar wij hebben dus eigenlijk nooit getwijfeld. Ooit zal het toch wel weer goed komen met het toerisme?”, vraagt Meeus zich hardop af. Hij hoopt op een eerste herstel in mei, juni met schooluitstappen. “We hebben inmiddels wat bestellingen binnen, maar veel hangt natuurlijk van de maatregelen af.”

Verder herstel verwacht de ondernemer vanaf september, als het gros van de Belgische bevolking ingeënt is. “Wij proeven bij klanten dat er toch wel honger is naar het hervatten van de reizen.”

Zwarte cijfers met versterkingsritten

Marcel Cars heeft een wagenpark van achttien autocars en negen lijnbussen dat voor De Lijn wordt ingezet. Terwijl de activiteitsgraad in de autocarsector geschat wordt op minder dan 10 procent, heeft het bedrijf uit Dessel de coronaschade kunnen beperken met dank aan de versterkingsritten van De Lijn. “Wij hebben tijdens schooldagen dertien autocars op de baan tijdens de spitsuren, waarvan negen versterkingsritten uitvoeren en er vier ingeschakeld worden voor de internationale school in Mol. Op maandag en vrijdag komen daar twee autocars bij voor internaatvervoer in Turnhout.”

Vooral dankzij de versterkingsritten, waarbij een bus gemiddeld vier uur per dag actief is, slaagt het bedrijf erin zwarte cijfers te schrijven en zijn dertig chauffeurs aan het werk te houden. “Maar een vetpot is het uiteraard niet. De marges liggen natuurlijk heel anders dan in autocarsector”, benadrukt Meeus, die uitkijkt naar het najaar. “Met de twee autocars voldoen nu al onze voertuigen aan de strengste milieunormen waardoor we in alle stadscentra in Europa welkom zijn”.

Vierde generatie staat klaar

Marcel Cars werd 72 jaar geleden opgericht door Ferdinand Meeus, de grootvader van de huidige zaakvoerders, de gebroeders Fernand en Walter. De oprichter vernoemde het bedrijf naar diens zoon, Marcel die later het bedrijf overnam. Amanda Van Grieken (88), Marcels weduwe en de moeder van de zaakvoerders is nog dagelijks op de werkvloer te vinden. “Ook vandaag is ze weer geweest om wat administratie te klasseren”, aldus Walter.

Met zijn zoon Wouter staat de vierde generatie Meeus in de startblokken om het touringbedrijf verder te zetten. Corona verandert hier niets aan.

Gebroeders Walter en Fernand Meeus voor de nieuwe autocars die recent geleverd werden.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.