Grote Markt Aalst

Discussie in Aalst over invoering taxicheques

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

In Aalst heeft de CD&V gepleit voor het invoeren van taxicheques voor 65-plussers en minder mobiele mensen. Door het verdwijnen van een aantal bushaltes aan het eind van dit jaar zou de mobiliteit in gevaar komen. Taxibedrijven wachten argwanend af.

Het voorstel voor de invoering van de taxicheques komt van CD&V-gemeenteraadslid Theo Nsengimana. Hij stelt dat de mobiliteit in Aalst in gevaar komt als het nieuwe vervoersplan van De Lijn in december 2021 ingaat. Vanaf dat moment wordt een aantal bushaltes niet meer bediend.

Steun in de rug

Het inzetten van taxicheques zou uitkomst bieden, aldus Nsengimana, die wijst op andere Vlaamse steden. Zo geven bijvoorbeeld Antwerpen, Kortrijk, Gent, Mechelen, Sint-Niklaas, Turnhout en Hasselt en verschillende kleinere gemeenten al taxiwaardebonnen uit aan minder mobiele mensen.

“Het is tijd dat ook onze stad op deze kar springt”, wordt de politicus geciteerd door een lokale website. En hij voegt er aan toe: “Naast de verhoging van de mobiliteit van de minder mobiele Aalstenaars geven de taxicheques ook een duwtje in de rug aan de taxisector die ook het omwille van de coronacrisis hard te verduren heeft gehad.”

Taxibedrijven argwanend

Taxichauffeurs in Aalst hebben het voorstel vernomen uit de krant. Bert Van der Meirs van taxibedrijf Taxi Bert moet het eerst nog maar zien. Hij werd de laatste jaren vaak teleurgesteld door politiek. “Ze doen zeer weinig voor de taxibedrijven in Aalst. Wij zijn al jaren bezig met het stadsbestuur om de taxistandplaats aan het station anders in te richten, maar daar komt helemaal niets uit.”

De taxistandplaatsen aan het station van Aalst zijn naast elkaar gelegen en taxibedrijven pleiten ervoor om deze achter elkaar te leggen. Zodoende zou er een eerlijker systeem ontstaan. “Vroeger hadden we een erecode dat de langst wachtende de volgende passagier meeneemt, maar dit is de laatste jaren verwaterd”, stelt Van der Meirs. Door taxi’s achter elkaar te laten wachten, zou deze werkwijze volgens hem automatisch in de hand gewerkt worden.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.