Uber (foto: Uber)

Uber heeft Belgische chauffeur nog niet in loondienst genomen

Foto: perskit Uber

De Uber-chauffeur die een klacht had ingediend bij de Commissie Arbeidsrelaties (CAR) en in het gelijk gesteld werd, is nog niet in dienst genomen door Uber. De commissie had eind vorig jaar bepaald dat de chauffeur dusdanig in zijn zelfstandigheid beperkt was bij Uber, dat hij als loontrekkende beschouwd moest worden.

“De chauffeur is nog steeds niet in dienst genomen door Uber”, vertelt Martin Willems van de vakbond ACV die de taxichauffeur bijstaat. “Op 11 januari heb ik een aangetekende brief gestuurd naar Uber met het verzoek de chauffeur volgens de federale uitspraak in loondienst te nemen. Tot op heden hebben wij nog geen reactie ontvangen.”

‘Uber-chauffeur is geen zelfstandige’

De chauffeur, die sinds november 2019 ritten uitvoerde voor Uber, was medio vorig jaar naar de CAR gestapt. Deze federale instelling oordeelt of iemand die twijfelt over zijn sociaal statuut inderdaad werkt als bijvoorbeeld schijnzelfstandige. De chauffeur bepleitte dat hij door Uber in zijn zelfstandigheid beknot werd en de CAR achtte deze claim na onderzoek gegrond. Het stelde dat de chauffeur aan Uber-loontrekkende beschouwd moet worden.

Kort na de uitspraak van de CAR werd de chauffeur volgens Willems van het platform van Uber verwijderd en sindsdien voert hij geen ritten meer uit. “In de brief hebben wij Uber verzocht de chauffeur onmiddellijk weer aan te sluiten en loon uit te keren”, aldus de vakbondsman, die dreigt binnenkort naar te rechtbank te stappen om achterstallig loon te claimen voor de chauffeur.

‘Signaal voor andere taxibedrijven’

Ook wordt de zaak binnenkort besproken in het paritair comité transport, waar ook de taxisector onder valt. “Daar willen we ook naar andere taxibedrijven toe duidelijk maken dat een werkwijze als Uber niet getolereerd wordt binnen België”, besluit Willems. TaxiPro heeft Uber om een reactie gevraagd.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.