Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

Brussel stuurt nieuwe Uber-chauffeurs naar psycholoog

Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

Wie in de toekomst in Brussel een Uber-vergunning wil aanvragen, krijgt extra regels opgelegd. Dat blijkt uit een verslag van Brusselse minister-president Rudy Vervoort (PS).

De regels van het nieuwe besluit waren eigenlijk al van kracht voor de taxisector. In de toekomst zullen ze ook gelden voor chauffeurs die voor de apps van Uber of Heetch rondrijden, met een VVB-vergunning dus. Er komt dus een gelijkschakeling van regels voor alle chauffeurs. Dat meldt de krant de Standaard vandaag, op basis van een verslag dat ze hebben kunnen inkijken.

Testen

Onder meer de communicatieve vaardigheden, rekenvaardigheden en persoonlijkheid van de Uber-chauffeurs zullen onder meer onderzocht worden met een computertest. Zo moeten ze onder meer bij een deskundige psycholoog langsgaan om na te gaan of ze wel stressbestendig genoeg zijn en het vermogen hebben om ‘in alle omstandigheden respectvol te blijven’.

De chauffeurs krijgen meteen ook een dresscode opgelegd. Ze moeten keurige kleding dragen. Voor de mannen betekent dat alvast een effen jas, effen broek, effen hemd en gesloten schoenen. Wie al eens één veroordeling heeft gehad voor het rijden onder invloed, mag een carrière als Uber-chauffeur wel helemaal vergeten. Het zijn slechts enkele van de nieuwe vereisten die de Brusselse regering wil opleggen bij de hervorming van de taxisector in de hoofdstad.

Controle

Volgens de minister-president zijn de nieuwe maatregelen nodig. Volgens Vervoort kan de administratie momenteel geen enkele controle uitvoeren op de morele, medische en professionele voorwaarden voor VVB-chauffeurs. De veiligheid van de gebruikers staat daarbij centraal, benadrukt de woordvoerder.

Uber laat alvast weten dat het  ‘verrast en teleurgesteld’ reageert.  Ook de Vereniging van Belgische Limousinechauffeurs (ACBL) reageert misnoegd, omdat ze niet geraadpleegd werden bij de hervormingen. Er is volgens het ACLBL ook te weinig tijd om aanpassingen te doen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.