Daklicht

Drogenbos herziet taxibelasting

Tijdens de laatste gemeenteraad werden de taxibelastingen in Drogenbos aangepast voor wat betreft het VVB-vervoer. De aanpassingen gaan vooral over de zero emissie-voertuigen en normale voertuigen. De gemeente maakt nu een onderscheid tussen die twee soorten voertuigen.

Wie een zero-emissievoertuig heeft, betaalt 250 euro belasting. Alle andere voertuigen betalen 350 euro belastingen per jaar. Wie een taxistandplaats op de weg heeft, mag een belasting van 50 euro verwachten. Voor een bestuurderspas moet je nog eens 20 euro belasting ophoesten. De belastingen lopen tot minstens 31 december 2025.

Schepen voor financiën Nahyd Meskini (UF) zegt dat ze de belastingen moet innen van de Vlaamse overheid. “We volgen de regels van het Vlaams gewest en passen die toe in onze gemeente. De bedoeling is om geen geld uit de taxisector te halen. We verdienen niet veel aan de taxi’s. Aanvankelijk wilden we naar nul euro belasting voor de zero emissie-voertuigen, maar we mogen dat niet doen van het Vlaams gewest.”

Steeds bereid om belastingen te herzien

De invoering van de belastingen voor taxi’s in Drogenbos is opmerkelijk te noemen. De Vlaamse regering heeft zopas namelijk de verplichte inning van de gemeentebelasting voor taxi’s en VVB-vervoer geschorst voor 2020. De Vlaamse regering bereidt een nooddecreet voor waar gemeentes alvast op kunnen anticiperen. In afwachting van dat nooddecreet moeten de gemeenten de retributie of belasting niet langer innen.

De schepen belooft er rekening mee te houden, indien dat nodig zou zijn. “Natuurlijk, als het nooddecreet gestemd wordt door het Vlaams gewest of als er aanvragen zijn door de taxisector in onze gemeente, blijven de collegeleden van Drogenbos absoluut open om die belastingen te herzien als het mag, want we volgen de instructies van het Vlaams Gewest”, zegt Nahyd Meskini. “Totnogtoe hebben we geen enkele aanvraag gehad door de lokale chauffeurs, maar we blijven natuurlijk open voor een discussie met de taxisector.”

Lees ook: Geen verplichte gemeentebelasting voor taxi’s en VVB

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.