Taxi Leuven

Vakbond vreest ontwrichtende gevolgen taxidecreet

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Vakbond BTB-ABVV, die ook de taxisector vertegenwoordigt, voorziet desastreuze gevolgen van het Vlaamse taxidecreet en pleit voor een aantal wijzigingen. Zo wil de bond stratenkennis verplichten onder chauffeurs.

Het taxidecreet dat sinds dit jaar van kracht is, heeft volgens BTB-ABVV ontwrichtende gevolgen voor de taxisector. “We vrezen dat de deregulering in de taxisector een enorme toename van het aantal taxi’s zal veroorzaken, met een ware concurrentieslag, zwartwerk, intimidatie en zelfs geweld tot gevolg”, schrijft vakbondsman Erik Maes in het driemaandelijkse ledenblad van de vakbond, Be-Motion.

Veertien aanbevelingen

De vakbond stelt dat de desastreuze gevolgen van het taxidecreet pas zichtbaar worden als de coronacrisis is opgetrokken. Deze legt de taxisector op dit moment lam en overleving staat bij veel bedrijven centraal. Om de taxisector na de coronacrisis ‘leefbaar’ te houden, pleit de organisatie voor een aantal noodzakelijke wijzigingen aan het Vlaamse taxidecreet. De bond komt daarbij met veertien aanbevelingen aan taxibedrijven, stadsbesturen en de overheid.

Zo wil men een verplicht bewijs van stratenkennis van de chauffeurs en tevens moeten deze over een basiskennis toeristische informatie beschikken, om zo buitenlandse bezoekers op weg te kunnen helpen in de buurt. Deze kennis zou moeten worden getoetst door een stedelijke taxicommissie.

Minimum tarief

Elke stad zou volgens BTB-ABVV over zo’n eigen taxicommissie moeten beschikken, die bestaat uit vertegenwoordigers van de stad, werkgevers en werknemers.  Deze commissie moet de naleving van het taxiregelement controleren, bemiddelen bij conflicten en het stadsbestuur adviseren.

Ook pleit de vakbond voor een behoud van minimumtarieven per stad. Dit moet zorgen voor een eerlijk inkomen voor de taxichauffeurs en gezonde concurrentie in de hand werken. Om zwartwerk en oneerlijke concurrentie te voorkomen, moeten taxi’s ook uitgerust worden met een betaalterminaal en moet er digitaal afgerekend worden. In het ledenblad van de vakbond zijn alle aanbevelingen te lezen.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.