Daklicht, taxibord

Taaleis bestuurderspas taxichauffeurs uitgesteld

Foto: Jerom Rozendaal / ProMedia

Taxichauffeurs hoeven pas in juli volgend jaar een Nederlands taalattest te overleggen om voor een bestuurderspas in aanmerking te komen. Dat heeft de Vlaamse overheid bekendgemaakt. Eerder was de taaleis al tot eind 2020 uitgesteld.

Het uitstel van de taaleis hangt samen met het coronavirus, waardoor het volgens de Vlaamse overheid moeilijk is om aan de taalverplichtingen te voldoen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de sluiting van onderwijsinstellingen door de coronamaatregelen, waardoor het volgen van een cursus Nederlands niet eenvoudig is.

De bestuurderspas, een van de uitvloeisels van het taxidecreet 2020, is sinds 1 juli verplicht voor alle taxichauffeurs die werken met een Vlaamse vergunning. Een van de voorwaarden om voor deze bestuurderspas in aanmerking te komen is beheersing van de Nederlandse taal. Een chauffeur moet een attest binnenbrengen dat taalniveau B1 bewijst. Ook volstaat niveau A2 met de toezegging dat binnen twee jaar taalniveau B1 behaald wordt.

Tweede uitstel in een jaar

Taxichauffeurs met een bestuurderspas die geen taalattest hadden ingediend voor 1 juli, kregen eerder al tot eind van dit jaar respijt. Dat respijt is nu dus verlengd tot 15 juli volgend jaar en geldt voor alle passen die aangevraagd worden vóór 1 februari 2021. Vooral taxibedrijven in de Brusselse ring zouden problemen ondervinden met de taaleis, omdat zij veel Franstalige chauffeurs op de loonlijst hebben staan die vaak geen Nederlands spreken.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.