Cabman BCT

230 taxibedrijven gekoppeld met database Chiron

Foto: Cabman

Het aantal taxibedrijven dat met overheidsdatabase Chiron verbonden is, bedraagt momenteel net geen 230. Nog eens 130 bedrijven zijn de connectie aan het testen, maar er is ook een aanzienlijke groep die nog geen stappen heeft genomen. Dat blijkt uit navraag van TaxiPro bij het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW).

Sinds begin dit jaar is het aantal bedrijven dat met Chiron verbonden is aanzienlijk gestegen. Op 4 mei waren er nog maar 122 in regel met de plicht. Toen lag het aantal Chiron-plichtigen ook lager, op 370. Inmiddels zijn dat 517 bedrijven. 228 van deze bedrijven hebben de connectie inmiddels gemaakt, terwijl 130 de verbinding aan het leggen zijn.

Volgens de gegevens van MOW  zijn er op dit moment echter 150 exploitanten die nog geen stappen hebben gezet om contact te leggen met Chiron en daarmee strafbaar zijn. “Vanuit de overheid blijven wij alle exploitanten met een nieuwe vergunning oproepen om de verbinding met Chiron zo snel mogelijk te maken”, stelt MOW-woordvoerder Nick Arys.

Zwartrijden aan banden leggen

Sinds 1 november vorig jaar moeten alle taxibedrijven die onder het Vlaamse taxidecreet 2020 vallen, real time hun ritgegevens delen met Chiron. De komende jaren zullen ook bedrijven die nu nog onder de oude wetgeving vallen gefaseerd in het nieuwe systeem instromen.

Op deze manier moet over vier jaar de totale taxivloot in Vlaanderen met Chiron in contact staan. Met de invoering van het systeem wil de overheid het zwartrijden aan banden leggen. Vandaar dat er in de taxisector ook wel gesproken wordt van het ‘witte kassa-systeem’.

Taximarkt trekt licht aan

Omdat er sinds november ritgegevens gedeeld worden met de overheid, kan er steeds meer analyse op de binnengekomen informatie toegepast worden. Zo constateert MOW op basis van het aantal geregistreerde ritten dat de taximarkt licht aantrekt. “Waar er in december en januari rond de 30.000 ritten in Chiron geregistreerd werden, steeg zat het aantal geregistreerde ritten in februari, maart en april telkens boven de 50.000. In maart werden er zelfs meer dan 64.000 ritten geregistreerd”, aldus woordvoerder Arys.

Lees ook: Een derde taxibedrijven verbonden met Chiron

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.