Daklicht taxi (foto: Toyota)

Uittreksel strafregister noodzakelijk voor verlengen bestuurderspas taxi

Foto: toyota

Veel taxichauffeurs moeten vóór 1 oktober een nieuw uittreksel van het strafregister indienen om hun bestuurderspas te verlengen. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken stuurt deze dagen een herinneringsmail om chauffeurs op deze  plicht te wijzen.

De bestuurderspas werd vorige zomer in het leven geroepen en is een uitvloeisel van het taxidecreet 2020. Voor de pas moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen worden. Een van deze voorwaarden is een strafblad met minimale aantekeningen.

Alleen de chauffeurs die op 1 juli daadwerkelijk hun bestuurderspas ontvingen, moeten voor 1 oktober dit jaar hun uittreksel strafregister weer indienen, aangezien dit een jaarlijkse verplichting is. Het zal gaan om zo’n 5.000 chauffeurs. Het document mag niet ouder dan drie maanden zijn.

“Vanuit het Departement Mobiliteit en Openbare Werken sturen we nu mails naar iedereen wiens pas of vergunning elf maanden oud is, met de vraag om een nieuw uittreksel aan te leveren”, laat woordvoerder Nick Arys weten.

Taxichauffeur in hongerstaking

De eisen rondom het stafblad hadden vorig jaar tot gevolg dat een aantal chauffeurs de bestuurderspas niet ontvingen. Zo moest Willy Dossche, van Taxi Willy uit Evergem, zijn activiteiten staken. Eerder dit jaar ging hij hiertegen in beroep door in hongerstaking te gaan. In deze video legt hij daarvoor zijn beweegredenen uit.

Lees ook: Corona en afwijzing bestuurderspas houden taxibedrijf aan de kant

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

1 reactie op “Uittreksel strafregister noodzakelijk voor verlengen bestuurderspas taxi”

Bart Vanneste|06.01.23|17:20

Blijkbaar kan iemand met meer dan 5 verkeersovertredingen van de tweede graad zijn bestuurderspas niet meer vernieuwen en gaat zijn job verliezen….Dit is nieuwe Vlaamse wetgeving!
Misschien daar eens een artikel overschrijven met vermelding waar die wetgeving staat?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.