Taxi Jenny

Alweer een klap voor taxi’s: horeca moet deuren sluiten

Taxi Jenny Leuven – beeld gemaakt door Taxi Jenny

Door het coronavirus treft de Nationale Veiligheidsraad zware maatregelen. Alle lessen in scholen worden vanaf maandag opgeschort, en de cafés, bars en restaurants sluiten vanaf vrijdag middernacht tot 3 april. Voor de taxisector zorgt dit weer voor veel onzekerheid.

“Leuven is echt een horeca- en studentenstad”, zegt Matthias Liekens, managing Partner bij Taxi Jenny. Deze taximaatschappij is al drie generaties actief in Leuven en telt 16 taxi’s en 32 chauffeurs. “We hebben natuurlijk begrip voor de maatregelen. Het is normaal dat de volksgezondheid nu even boven de economie moet staan. Het zal op korte termijn pijn doen, al hoop ik dat het op lange termijn veel problemen zal voorkomen. We zullen daar een zeer grote impact van voelen. We hopen dat mensen met elkaar thuis gaan afspreken. Als we merken dat de opdrachten uitblijven, dan zullen we stelselmatig personeel afbouwen en gebruik maken van het sociaal verlof. Daar kunnen we niet naast kijken.”

Bedenkingen

De nationale veiligheidsraad raadt ook aan om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te vermijden. Taxi Jenny kreeg totnogtoe nog geen vragen van mensen die persé een taxi willen nemen uit angst om besmet te geraken op het openbaar vervoer. “We verwachten wel dat mensen aan ons gaan denken, als ze angst zouden hebben om besmet geraakt te worden. We zijn een volwaardig alternatief voor het openbaar vervoer, uiteraard meer privé gericht.”

De taximaatschappij heeft wel nog enkele bedenkingen. “We snappen niet echt dat gezien de enorme maatregelen die nu genomen worden, er geen limieten op het openbaar vervoer komen”, zegt Matthias Liekens. “Ik vind het vreemd dat er geen maximumbezetting of maximum quota worden opgelegd per voertuig van het openbaar vervoer.”

Hygiënisch werken

Mocht het openbaar vervoer worden stopgezet, gaat Taxi Jenny er alles aan doen om de mensen te helpen. “Als er een ‘knip’ in het openbaar vervoer komt, zullen we nog meer hygiënisch werken. Het zal dan nog strikter worden uitgevoerd en er zal nog meer controle worden op uitgevoerd. We nemen sowieso nu ook al maatregelen om alles zo hygiënisch mogelijk te houden. We zijn er nu al intensief mee bezig. Nadat we een klant hebben gehad, zetten we de ramen open om de lucht te laten circuleren. We werken ook met handgel. We beseffen dat we potentieel ook veel besmettingen kunnen voortbrengen als we niet hygiënisch met onze klanten zouden werken.”

Een streep door de rekening

Ook de taxibranche in Genk verwacht een mindere bezetting doordat alle horeca sluit. “Dat betekent gevolgen voor ons, want het is een deel van ons inkomen”, zegt Brigitte Trippaers van de Genker Taxi Centrale. “Ik weet niet wat de komende weken gaan geven, maar het gaat niet goed zijn. Onze klanten gingen vaak eens een koffie drinken in Genk.”

“We vervoeren ook klanten die eens iets gaan uiteten in Hasselt. Dat gaat allemaal stoppen.  Het is een grote streep door de rekening. Het komt er allemaal weer bij. We rijden 80 à 90 procent voor bedrijven en die hebben ook allemaal vliegverbod gekregen. We hebben toch geen luchthavens meer. De kans dat we personeel op werkloosheid gaan geven is groot.”

Ravage

Ondertussen wordt er ook gereageerd vanuit heel wat organisaties, zoals de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO). Deze organisatie aanvaardt de maatregelen die de regering heeft aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in te dijken. “Al gaat dit een ravage aanrichten bij tal van ondernemers en sectoren”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “We beseffen dat er drastische maatregelen nodig zijn om deze crisis te bedwingen, maar we vragen tegelijk aan de overheid om de getroffen ondernemers even drastisch te ondersteunen, zodat ze deze moeilijke periode doorkomen en dit ook overleven.”

Zo pleit UNIZO in de eerste plaats voor financiële steun en een rampenfonds voor de horeca, de toeristische sector, de kleinhandel en de evenementensector. “Zoniet riskeren we een faillissementsgolf”, waarschuwt UNIZO-topman Danny Van Assche. “Het inkomensverlies van de werknemers en van de ondernemer als zelfstandige wordt met de huidige steunmaatregelen wel beperkt opgevangen, maar ondertussen lopen de kosten, de huurlasten en de afbetalingen gewoon door. Dat moet worden opgevangen.” De Vlaamse regering moet volgens UNIZO een crisiswaarborg voorzien voor bedrijven die nu schulden opbouwen en niet meer in staat zijn om die terug te betalen.

Terugvallen op Riziv

“Ook moeten bedrijven met een groot aantal zieke werknemers sneller kunnen terugvallen op het RIZIV. Het zelf moeten uitbetalen van een volle maand gewaarborgd loon voor teveel zieke medewerkers tegelijk, in deze sowieso al moeilijke omstandigheden, is voor onze bedrijven financieel onhaalbaar.” Verder vraagt UNIZO dat bedrijven zo soepel mogelijk gebruik kunnen maken van het stelsel van tijdelijke werkloosheid op basis van overmacht. Op basis van de huidige steunmaatregelen moet nog teveel via economische werkloosheid gebeuren, met logge procedures en zwaardere financiële lasten voor de werkgevers.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.