Taxi Gent

Vakbonden en werkgevers aan veiligheidsraad: verplicht mondmaskers in taxi’s

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

De vakbonden doen samen met de werkgevers uit de taxisector een oproep aan de veiligheidsraad om mondmaskers in taxi’s alsnog te verplichten, zeker bij de klanten. 

Daar waar op het openbaar vervoer (NMBS, MIVB, De Lijn en TEC) al een verplichting van mondmaskers geldt, is dat nog steeds niet het geval bij de taxi’s. “We hebben samen met de werkgevers nu afgesproken om het heft in eigen handen te nemen en een brief naar de veiligheidsraad te sturen”, zegt vakbondsman Erik Maes van ABVV-BTB. “De brief vertrekt dinsdagmiddag nog. We vragen dat klanten verplicht een mondmasker moeten dragen. De werkgevers kunnen dit zelf niet verplichten. Ze zien liever een verplichting vanuit de regering. We zien ook veel vragen vanuit het ziekenvervoer.”

Yves Toutenel, algemeen sectorverantwoordelijke, zegt dat het belangrijk is dat er een verplichting komt. “Anders hebben de chauffeurs geen been om op te staan als de klant dat weigert, een beetje naar analogie van het openbaar vervoer.” Koen Van Cauwenberge van de Gentse taxi-maatschappij V-tax vindt dat er een verplichting moet komen. “Aangezien de veiligheidsraad dit nog steeds niet verplicht heeft, kunnen we het eigenlijk niet van onze klanten eisen. We vragen de klanten wel om een mondmasker te dragen. Maar als ze het niet doen, kunnen we ze niet weigeren.”

Meer chauffeurs in dienst

Van Cauwenberge nam wel al maatregelen voor hun eigen chauffeurs. “Het is belangrijk om onze chauffeurs goed te beschermen. We geven hen een mondmasker en voorzien een tussenschot. Een taxi is een kleine ruimte en alles is erop gericht dat onze chauffeurs niet besmet geraken. Dat is natuurlijk ook in het belang van de klanten.” Bij V-tax merken ze ondertussen al een heropleving van de sector. “De vraag naar taxi’s neemt toe, vooral voor privé-verplaatsingen”, zegt Van Cauwenberge. “Mensen die boodschappen doen hebben weer een taxi nodig. Ook de ziekenhuisverplaatsingen neemt toe.”

De Gentse taximaatschappij heeft hier zelf op geanticipeerd door meer chauffeurs in te schakelen. “Van de 140 chauffeurs zijn er momenteel al twintig chauffeurs ingeschakeld. Volgende week hopen we de dagploeg te activeren voor 80 procent. Tijdens het weekend hebben we al veel mensen vervoerd. Ze kunnen niet op café gaan maar wel bij elkaar thuis. De nacht zal nog wat afwachten zijn tot wanneer de horeca weer opent. Ook het vervoer van werknemers blijft beperkt, aangezien veel meetings nog digitaal gebeuren. De luchthavens zijn nog dicht, waardoor we nog geen buitenlandse klanten hebben.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.