Veiligheidsraad brengt weer geen duidelijkheid over mondmaskers

beeld gemaakt door Promedia / Matthias Vanheerentals

De vakbonden reageren ontgoocheld op de afgelopen veiligheidsraad. Er werd weer niets gezegd over het gebruik van mondmaskers in taxi’s. De vakbonden vragen dringend dat de overheid dit zou afdwingen, zeker nu de taxisector lichtjes aan het heropleven is.

Op het openbaar vervoer (NMBS, TEC, De Lijn, MIVB) zijn de mondmaskers verplicht. Wie er geen draagt, zelfs niet in de stations of op de perrons, kan een fikse boete riskeren. Maar voor de taxi’s is er nog steeds niets geregeld. “Men is altijd maar over De Lijn aan het praten, maar over de taxi’s wordt niets gezegd”, zegt vakbondsman Yves Toutenel (ACV). “Ongelooflijk toch als je weet hoe dicht een passagier en chauffeur op elkaar zitten. Die 1,5 meter afstand kan nooit gehaald worden.”

Zowel het ACV, het ABVV en de werkgevers zijn allemaal voorstanders om mondmaskers in taxi’s te verplichten bij de klanten, benadrukt Toutenel. “De dag van vandaag kan je enkel op de goodwill van de klant rekenen. Een chauffeur kan dat eigenlijk niet afdwingen, zolang dat de overheid dat niet oplegt.”

Gevolgen voor chauffeur

En klanten zonder mondmasker weigeren kan voor de chauffeur weleens gevolgen hebben, benadrukt Toutenel. “Als een chauffeur een klant weigert, dan heeft de werkgever het recht om het minimum maandinkomen niet te betalen. We vrezen op lange termijn voor de gezondheid van de chauffeurs. Maar ook voor de klant. Als de chauffeur besmet zou zijn, dan kan ook de klant het virus krijgen.”

Toutenel hoop dat er alsnog snel een richtlijn kan komen. “De chauffeur kan dan terugvallen op een wetsvoorstel of communicatie van de overheid. Voor de klant is het dan duidelijk: ofwel zet je je mondmasker op, ofwel mag ik je niet vervoeren want dan kan ik een boete krijgen van de politie. Zo heeft de taxichauffeur een stok achter de deur om dat af te dwingen.”

Meer aanwezigen op trouw en begrafenis

De veiligheidsraad had gisteren wel nieuws voor begrafenissen en trouwen. Voorheen mocht je maar trouwen met vijftien aanwezigen en begraven met vijf aanwezigen, waardoor veel mensen hun plechtigheid uitstelden. Dat aantal is opgetrokken. Bij huwelijken en begrafenissen mogen voortaan weer tot dertig personen aanwezig zijn. Of dat meer werk zal opleveren voor het ceremonievervoer, is nog maar de vraag.

“Het kan mensen over de streep trekken om hun plechtigheid alsnog te organiseren, maar we zien toch dat al veel mensen alles uitstellen naar het najaar”, zegt Tinneke Depoorter van ceremonievervoer De Poorter. “Maar het is alleszins goed dat er nu meer familieleden mogen bijzijn. Vroeger moest er steeds verscheurende keuzes gemaakt worden, wat voor schrijnende situaties zorgde.” Ceremoniemeester Kris Wouters uit Zoutleeuw ziet ook veel gewijzigde boekingen. “Veel mensen die ik ontmoet, hebben hun plechtigheid sowieso al uitgesteld naar het najaar of volgend jaar.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.