Taxi Gent

Ruim 5.000 taxichauffeurs hebben een bestuurderspas

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Tot nu toe zijn er 5.100 bestuurderspassen aan taxichauffeurs uitgereikt door de Vlaamse overheid. Ongeveer 200 aanvragen moeten de komende week nog verwerkt worden.

Vanaf 1 juli moeten alle chauffeurs verplicht een bestuurderspas op zak hebben volgens het nieuwe taxidecreet. De komende tijd wil TaxiPro in een aantal artikels de introductie van de bestuurderspas evalueren. Vandaag artikel twee in de reeks.

Over het aantal aanvragen en geweigerde bestuurderspassen kan het  departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) nog geen mededelingen doen. “Momenteel zijn we aan het bekijken waarom gemeenten bestuurderspassen geweigerd hebben”, vertelt Nick Arys, woordvoerder van MOW. Hij verwacht dat hierover de komende weken meer duidelijkheid komt.

Geen bestuurderspas door strafblad

De algemene bestuurderspas is één van de bepalingen in Vlaamse taxidecreet dat dit jaar van kracht werd. Voor de aanvraag moest aan een aantal criteria voldaan worden. Zo zijn er nieuwe eisen op gebied van het strafblad dat meegestuurd moet worden.

TaxiPro berichtte deze week al over gevallen waarbij een chauffeur de bestuurderspas geweigerd werd wegens een oude veroordeling op hun strafblad. Doordat gemeentes voorheen zelf af konden wijken van de algemene regels, werden sommige notities op het strafblad soms door de vingers gezien. “De nieuwe vereisten zorgen voor uniformiteit en hebben als doel om de verkeersveiligheid te verhogen en het imago van taxisector een positieve stimulans te geven”, zegt de woordvoerder van mobiliteit.

Minimaal twee jaar rijbewijs

Een andere belangrijke voorwaarde voor het krijgen van een bestuurderspas is dat je minstens twee jaar over een rijbewijs dient te beschikken. “Deze vereiste is nieuw en wordt opgelegd omdat de soorten vervoer die je kan uitoefenen met het nieuwe taxidecreet sterk zijn uitgebreid”, verklaart Arys.

Tevens zijn er taaleisen aan de bestuurderspas gesteld, maar deze zijn uitgesteld tot het eind van het jaar. Vanaf 2021 moet de chauffeur aan kunnen tonen dat hij het taalniveau B1 beheerst. Ook voldoet een bewijs van taalbekwaamheid niveau A2, maar dan moet de aanvrager verklaren dat hij binnen twee jaar een bewijs van taalniveau B1 binnen zal brengen.

139 chauffeurs zonder taaldiploma

Volgens de statistiek van de dienst mobiliteit rijden er momenteel 139 chauffeurs rond zonder bewijs van taalkennis. Deze chauffeurs hebben tijdelijk een bestuurderspas ontvangen, maar moeten tegen het einde van het jaar een taalattest binnenbrengen. “Het merendeel van de chauffeurs heeft het vereiste taalattest dus al binnengeleverd”, concludeert Arys.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.