Rechter met hamer. Foto: iStock / Alexstar

Taxisector zeer hoopvol in rechtszaak tegen Uber

Foto: iStock / Alexstar

Na inzage van het tussentijdse arrest in de zaak tegen Uber is de Brusselse taxifederatie FeBet zeer hoopvol op een goede afloop. In het arrest van het Hof van Beroep te Brussel concludeert de rechter dat de activiteiten van Uber op tal van punten indruisen tegen het Brusselse en Waalse taxidecreet.

Dit vertelt Sam Bouchal, oud-voorzitter van de Brusselse taxifederatie FeBet en initiator van de rechtszaak die de Brusselse taxifederatie tegen Uber aanspande. Bouchal heeft het voorlopige arrest ingezien en hij is hierdoor optimistisch gestemd. In een persbericht eisen FeBet en de Brusselse taxisector zelfs onmiddellijke overheidscontroles op VVB-bedrijven die op het Brussels grondgebied voor Uber werken, alsmede strafrechtelijke sancties.

“De rechtbank pleit dat de werkwijze van Uber ingaat tegen het Brusselse en Waalse taxidecreet. Volgens de Brusselse taxiordonnantie van 1995 mag een chauffeur met een limousinevergunning geen opdrachten per radio aannemen. Dat geldt volgens de rechter ook voor de app van Uber”, stelt Bouchal. Voorts zou de rechter van mening zijn dat Uber chauffeurs niet over de vereiste vervoersovereenkomst beschikken, zoals dat wel in de wet is voorzien, stelt FeBet.

Toetsen aan grondwet

Vorige week werd bekend dat de rechtszaak van FeBet tegen Uber andermaal uitgesteld was. Alvorens zijn oordeel te vellen, heeft het hof heeft twee prejudiciële vragen gesteld aan het Grondwettelijk Hof. “De rechtbank heeft het Grondwettelijke hof feitelijk gevraagd of de Brusselse taxiordonnantie in lijn is met de Belgische grondwet en of het Waalse decreet dat is’, zegt Bouchal. Hiermee wil de rechtbank volgens hem toetsen of de geconstateerde inbreuken op de taxiwetgeving indruisen tegen de Belgische grondwet.

Mocht het Grondwettelijke Hof beslissen dat beide taxiwetgevingen correct zijn voor de grondwet, dan ligt het volgens hem voor de hand dat de werkwijze van Uber illegaal is. Zoals bekend claimt FeBet in de rechtszaak tegen Uber dat de Amerikaanse taxi-app werkt met chauffeurs met een limousine vergunning, maar wel taxiwerk uitvoeren. Dat is oneerlijke concurrentie, claimt FeBet.

De reactie van het Hof kan een jaar in beslag nemen, maar Bouchal en FeBet maken zich al klaar voor vervolgstappen. “Als de rechter ons in het gelijk stelt, betekent dit dat Uber jaren illegaal heeft gewerkt en wij onterecht taxiritten hebben misgelopen. Dan gaan wij bij hen gederfde inkomsten claimen”, zegt de belangenvertegenwoordiger.

GTL enthousiast

Uber wilde in een officiële reactie weinig kwijt aan TaxiPro en houdt het bij het standpunt dat het eerder aan de Belgische media verkondigde: “Met de tussentijdse uitspraak van het Brusselse Hof van Beroep kunnen 2.000 gelicentieerde LVC-chauffeurs de Uber-app blijven gebruiken om inkomsten te generen.”

Taxifederatie GTL, die FeBet onder haar leden heeft, reageert in eerste instantie enthousiast. “De werkwijze van Uber lijkt door de rechter doorprikt te worden”, aldus voorzitter Pierre Steenbergen in reactie tegen TaxiPro. In het FeBet-persbericht dat door GTL integraal is opgenomen op de website besluit de federatie in rood met de conclusie: “Het is dan ook onaanvaardbaar dat Uber aankondigt dat het haar illegale activiteiten zou verderzetten na deze uitspraak.”

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.