Taxi Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Grootschalige controle van de transportsector in Brussel

Taxi Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Brussel Mobiliteit organiseerde deze woensdagvoormiddag een grootschalige controle van de transportsector. Tijdens deze controle werkten verschillende interne en externe diensten nauw samen om gevaarlijk of onaangepast rijgedrag te beperken. Voor Brussel Mobiliteit was het ook de kans om nieuwe mobiele controle-eenheid en -dispatching te testen.

Verschillende keren per jaar organiseert Brussel Mobiliteit grote controleacties in de transportsector met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren. Tijdens zo’n controle worden vrachtwagens, leswagens, taxi’s, limousines en andere vormen van bijzonder geregeld vervoer gecontroleerd. Er wordt ook nagegaan of de bestuurders niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. De controleactie van woensdag werd gelijktijdig op drie locaties georganiseerd: in Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Laken. ​ In Ukkel lag de klemtoon op bestelwagens en bijzondere vormen van geregeld vervoer, in Woluwe op les-, bestel- en aanhangwagens en in Laken op bestel- en vrachtwagens. Op de drie locaties werden ook taxi’s en huurvoertuigen met chauffeur en het correcte verloop van bouwplaatsen gecontroleerd.

Nieuwe controledispatching 

Met het oog op de optimale coördinatie van zo’n grootschalige controle wordt veel belang gehecht aan informatie-uitwisseling tussen de verschillende ploegen. Brussel Mobiliteit beschikt hiervoor over een nieuwe controledispatching in de Iristoren en over een mobiele controle-eenheid (‘command car’). In beide staan verschillende beeldschermen waarop de beelden van de bodycams en drones getoond kunnen worden. In deze dispatchings heeft een beperkt aantal personeelsleden ook toegang tot gegevensbanken met gevoelige informatie zoals bv. vergunningen of licenties.

Controleurs 

De controleurs van Brussel Mobiliteit hebben het statuut van Agent of Officier van de Gerechtelijke Politie. Na een opleiding van respectievelijk 300 of 400 lesuren mogen ze controleren of bestel- en vrachtwagens correct en niet overladen zijn, leerlingenvervoer volgens de regels verloopt, bouwplaatsen correct uitgevoerd worden, de papieren van de voertuigen in orde zijn, taxi’s en huurvoertuigen met chauffeur over de nodige vergunningen beschikken, leswagens en begeleiders aan alle voorwaarden voldoen… Daarnaast controleren de FOD Mobiliteit en de Gewestelijke Arbeidsinspectie of de sociale en arbeidswetgeving nageleefd wordt, gaat het FAVV na of voedingsmiddelen correct vervoerd worden en ziet Net Brussel erop toe dat er geen illegale afvaltransporten plaatsvinden.

Resultaten

Er werden 456 controles uitgevoerd op 261 voertuigen en bouwplaatsen. Bij 20 procent daarvan werd een overtreding vastgesteld. Voor de 261 gecontroleerde voertuigen en bouwplaatsen werden 54 onregelmatigheden vastgesteld, 14 pv’s opgesteld, 1 rijbewijs ingetrokken voor 15 dagen, 1 lading in beslag genomen en 1 bouwplaats stopgezet. “Deze resultaten tonen aan dat dergelijke controles van de transportsector noodzakelijk zijn voor meer verkeersveiligheid en om eerlijke concurrentie te waarborgen”, zegt Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt. “Professionele bestuurders leggen meer kilometers af en daarom is het extra belangrijk dat ze zich aan de regels houden. Bravo aan Brussel Mobiliteit, de politie en de federale diensten voor deze prachtige samenwerking.”

 

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.