taxi Leuven nacht

Taxichauffeurs blijven tegen de lamp lopen, ondanks strengere wetgeving

Taxichauffeurs blijken nog te vaak een te hoog alcoholpromillage in hun bloed te hebben, tijdens hun shift. Matthias Vanheerentals / ProMedia

Alhoewel er sinds 2015 strengere regels zijn ingevoerd wat betreft het alcoholverbruik bij professionele bestuurders, zijn er nog steeds taxichauffeurs die tegen de lamp lopen. Het gaat onder meer om taxichauffeurs die de avond voor een shift alcohol dronken, maar de dag nadien nog alcohol in hun bloed hadden. Dat zegt advocaat Vincent Glas van Wanted Law, een advocatenkantoor gespecialiseerd in onder meer verkeersrecht.

De advocaat ontmoet taxichauffeurs die tegen de lamp lopen omdat ze de avond voordien nog wat gedronken hebben, bijvoorbeeld op een feestje. “We maken wel mee dat taxichauffeurs de avond voor hun shift nog wat drinken. Ze hebben een feestje gehad de avond ervoor en moeten dan ‘s morgensvroeg iemand naar de luchthaven brengen. De aanwezigheid van alcohol in het lichaam is strafbaar ongeacht de impact op het rijgedrag. Het kan zijn dat je je de ochtend nadien fit voelt en toch nog alcohol in je lichaam hebt. Dan blijf je strafbaar. Er is een verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap. Alcoholintoxicatie in het lichaam is meetbaar, ongeacht de impact op het rijgedrag. Je denkt dat je perfect kan rijden. Het feit dat je te veel alcohol in je lichaam hebt, maakt dat je strafbaar bent.”

Strengere regels

Sinds 2015 zijn strengere regels ingevoerd voor professionele taxichauffeurs. De grens werd verlaagd van 0,5 promille naar 0,2 promille. “Het komt defacto neer op nultolerantie in het verkeer”, zegt Glas. “Vanaf 1 pintje zit je er eigenlijk al aan. Drink niets, want anders hang je er sowieso aan. Als ik kijk naar al onze dossiers, is het een minderheid van de taxichauffeurs die zich niet aan de regels houdt. Er is wel een bewustzijn.”  Voor taxichauffeurs geldt de 0,2 promille enkel voor tijdens het vervoer van mensen. “Als een taxichauffeur klaar is met werken, vervolgens een pint drinkt en naar huis rijdt, is er eigenlijk geen probleem. Dan vervoert hij geen mensen. Enkel als er passagiers bijzitten, moet je voldoen aan strenge regels. Bij vrachtwagenchauffeurs geldt het alcoholverbod altijd. Je rijdt nooit met een vrachtwagen of bus voor privédoeleinden.” Het advocatenkantoor Wanted Law publiceerde recent een bijdrage over het probleem.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.