Uber

Uber blijft bij standpunt dat chauffeurs zelfstandigen zijn

Foto: Uber newsroom

Terwijl een federaal overheidsorgaan recent oordeelde dat een Uber- chauffeur een afhankelijke positie inneemt en feitelijk werknemer is, houdt het taxiplatform voet bij stuk. “Uber-chauffeurs zijn zelfstandigen.”

“Chauffeurs die de Uber-app gebruiken zijn zelfstandig, zoals eerder bevestigd in een bindende uitspraak van de Belgische rechtbank in januari 2019”, laat het Amerikaanse bedrijf in een officiële reactie weten aan TaxiPro. “We zullen de visie van de Commissie (CAR) bestuderen, wanneer deze gepubliceerd wordt.”

Uber reageert hiermee op een uitspraak van de Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR). Die federale instelling, die oordeelt over iemand zijn sociaal statuut, besliste dat een Uber chauffeur feitelijk werknemer is. Deze beslissing die deze week uitlekte, legt een bom onder het business model van Uber. De uitspraak van CAR geldt voor één specifieke chauffeur, die een klacht indiende, maar dient mogelijk als jurisprudentie voor andere Uber-chauffeurs die hun status aanhangig willen maken.

Niet als werknemers beschouwen

Uber houdt vast aan een uitspraak van de Belgische rechter van januari 2019 waarin werd beslist dat Uber-chauffeurs niet als werknemers beschouwd mogen worden. Deze uitspraak is overigens vorig najaar aangevochten door de Brusselse taxifederatie. De uitspraak in deze zaak moet binnenkort volgen.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.