FBAA touringcar

Autocarfederatie spreekt overheid aan op beperkingen schoolvervoer

Foto: FBAA

Terwijl de scholen op 1 september weer opstarten, is er een beperking op het uitvoeren van schooluitstappen ingesteld in gele zones. De Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers en reisorganisatoren (FBAA) reageert kritisch en heeft een gesprek met de Belgische overheid aangevraagd.

Het verbod op de zogenaamde extra-murosactiviteit, pedagogische activiteiten die buiten de schoolmuren plaatsvinden en waarvoor vaak busvervoer nodig is, komt als een verassing voor de autocarsector. “Aanvankelijk waren excursies en meerdaagse schoolreizen naar gele zones wel toegestaan”, stelt de FBAA in haar nieuwsbrief. De nieuwe beperking geldt alleen voor het secundaire onderwijs. In het lagere onderwijs zijn de busreizen onder schooltijd nog wel toegestaan.

Broodnodig om te overleven

De overheidsbeperking heeft grote gevolgen voor de sector van autocars, aldus de FBAA. “Schooluitstappen zijn een essentiële activiteit van de ondernemingen uit onze sector. Als deze situatie aanhoudt, zal bijkomende overheidssteun broodnodig zijn om de autocarsector toe te laten om te overleven.”

Doel van het door FBAA aangevraagde overleg met de minister van Onderwijs is het “zo snel en veilig mogelijk hervatten van de autocaractiviteiten voor het secundair onderwijs, zoals initieel was voorzien.” Het verbod op schooluitstappen is de zoveelste tegenvaller van de autocarsector. Sinds de coronacrisis staat het gros van het autocarpark ongebruikt in de garage.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.