Odessa. Foto: iStock / Arkadiy Luchak

Taxichauffeur ontvlucht bommenregen in Oekraïne

Odessa. Foto: iStock / Arkadiy Luchak (onbeperkt gebruik)

In het zorgcentrum Lemberge in Merelbeke worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Een van hen is taxichauffeur Alpha Diallo (32) uit Odessa, gelegen aan de Zwarte Zee. Samen met zijn zeven maanden zwangere vrouw Julia vluchtte hij naar België  toen de oorlog uitbrak. Hij wil graag in ons land aan de slag gaan als taxichauffeur.

Diallo zelf is afkomstig uit Afrika, maar woonde zeven jaar in Oekraïne. Hij leefde er gelukkig samen met zijn vrouw. Alles was rustig. Hij was dan ook erg verbaasd toen drie weken terug de oorlog uitbrak. “Ikzelf heb nooit problemen of spanningen gezien tussen Oekraïners en Russen. Ik had nooit problemen met Russen.” Toen het Russische leger de toegangspoort van de stad bombardeerde, zat er voor het koppel niets anders op dan te vertrekken en alles achter te laten.

Risico niet nemen

De grootouders van zijn vrouw Julia bleven achter omdat de lange reis te moeilijk zou zijn. Ook de moeder bleef in Oekraïne om voor de grootouders te zorgen. Met hun wagen vluchtten ze tot aan de Poolse grens. Hun auto lieten ze staan. “Ik durfde niet met de wagen tot België te rijden uit angst om aan een grens geblokkeerd te geraken. Mijn vrouw is hoogzwanger. Dat risico kon ik niet nemen. Dus pakten we de trein. Momenteel verblijven we in het opvangcentrum van Merelbeke. Weldra worden we naar een gastgezin overgebracht.”

Lees ook: Bussector zet gecoördineerde actie voor Oekraïense vluchtelingen op

Alpha Diallo werkte als zelfstandige taxichauffeur in Oekraïne. Hij was aangesloten bij een drietal platformen, waaronder Uber. Hij kende zijn stad door en door. Hij had het financieel niet makkelijk. “De lonen zijn laag. Ik moest verschillende jobs combineren. Ik combineerde het werk in een call center met een job als taxichauffeur om rond te komen. Ik klopte veel uren.” Die job als taxichauffeur zou hij graag in ons land opnieuw uitoefenen. “Ik zoek inderdaad werk in België. Ik ben alles aan het verkennen. Indien er een mogelijkheid is, wil ik dat graag doen.”

Oekraïense nummerplaat

Diallo beschikt over een wagen met Oekraïense nummerplaat. Die staat aan de grens met Polen. Hij is bereid om die in Polen te gaan halen en naar België te brengen. Hij zit wel met praktische vragen. “Kan ik met mijn Oekraïense nummerplaat en rijbewijs ook in België rond rijden? Is mijn rijbewijs hier dus ook geldig?” Alpha spreekt goed Frans en is bereid om Nederlands te leren. Als taxichauffeur had Diallo altijd ook oog voor zijn klanten. Klantvriendelijkheid draagt hij hoog in het vaandel. “Je moet altijd in dialoog treden met de klant en goed aanvoelen wat die wil.”

Alpha Diallo

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.