Autocar, touringcar

Bussector zet gecoördineerde actie voor Oekraïense vluchtelingen op

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

In navolging van de mondiale transportfederatie IRU, starten de nationale busfederaties in de Europese Unie en hun leden, de privé-busondernemingen, deze week samen met het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) een gecoördineerde actie voor Oekraïense vluchtelingen. Er worden 200 busritten naar het land georganiseerd.

Sinds het begin van de crisis bieden verschillende privé-busondernemingen in meerdere landen van de Europese Unie spontaan hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Dat is telkens een lokaal initiatief van één of enkele privéondernemingen. Het wordt echter steeds ingewikkelder om de aantallen vluchtelingen te kennen, hun vervoersnoden in kaart te brengen, in een passend vervoersaanbod te voorzien en hen naar opvangcentra in de hele Europese Unie te brengen.

Daarom bundelen de UNHCR (de wereldwijde coördinator van de vluchtelingenstromen), de mondiale transportfederatie IRU en de nationale busfederaties in de Europese Unie hun krachten. Ook de sociale partners, vakbonden en de Belgische federatie FBAA, zijn hierbij betrokken. Ze werken samen met het Sociaal Fonds Bus & Car aan de opstart van de actie in ons land.

Efficiënt vervoer

Samen willen ze het vervoer van de Oekraïense vluchtelingen efficiënt en globaal organiseren en tegemoet komen aan de vervoersnoden van de Oekraïense vluchtelingen. De sociale partners hebben samen met de werkgevers dit initiatief mee op gang getrokken. De organisaties vragen nu reeds aan de Belgische privé-busondernemingen hoeveel voertuigen ze ter beschikking kunnen stellen voor gestrande vluchtelingen.

Het is de bedoeling om de komende weken busvervoer aan te kunnen bieden vanaf de Oekraïense grenzen en vanaf ‘hubs’ van de UN zoals Warschau naar West-Europese bestemmingen. “Daarom vragen we nu reeds aan de Belgische privé-busondernemingen hoeveel voertuigen ze ter beschikking kunnen stellen voor gestrande vluchtelingen”, zegt woordvoerder Kim Taylor.

200 busritten

Er worden nu 200 busritten voorzien om Oekraïense vluchtelingen naar ons land te krijgen. Het Sociaal Fonds Bus & Car geeft private maatschappijen de kans om zich te melden. “De bedoeling is dat we de komende periode dit aantal bussen zullen inzetten”, zegt vakbondsman Steven Steyaert, vakbondsman bij de vakbond BTB-ABVV.

“We pikken de vluchtelingen op aan de grensposten en brengen hen dan naar waar ze naartoe moeten. Zo willen we de mensen wegkrijgen. De bussen rijden niet over de grens met Oekraïne, alles moet veilig verlopen.” De touringcaroperators krijgen een vergoeding voor hun hulp. De nodige ondersteuning hiervoor is goedgekeurd op het sociaal fonds. “Het sociaal Fonds betaalt dit”, zegt Steyaert. “We hebben een raamakkoord gemaakt.”

Lees ook: Taalkennis struikelblok voor werken Oekraïense vluchtelingen in taxisector

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.