Keolis schoolvervoer

CD&V: zet autocars in bij begin schooljaar

Keolis leerlingenvervoer / foto gekregen van Stefan De Prycker, CEO van Keolis

Loes Vandromme, Vlaams parlementslid van CD&V, stelt voor touringcarbedrijven in te schakelen om De Lijn te ondersteunen bij het busvervoer van scholieren. De oproep kwam enkele dagen voor de start van het schooljaar op 1 september. “Ik heb het aan de minister van Onderwijs voorgelegd”, vertelt zij aan TaxiPro.

De start van het schooljaar betekent ook het begin van een drukke periode bij De Lijn. Vandromme vreest een run op de schoolbussen. De politica stelt dat bussen een zeer belangrijk vervoersmiddel zijn voor scholieren. “Een rondvraag bij een scholengemeenschap in Ieper wijst uit dat 41 procent van de scholieren met de bus komt”, geeft zij een voorbeeld.

Niet op school geraken

Meer nog dan overvolle bussen, die het risico op verspreiding van het coronavirus vergroten, vreest zij dat sommige scholieren niet op school geraken. “Door de coronamaatregelen is de capaciteit van de bussen beperkt. Of de regels worden genegeerd, of de kinderen geraken niet op school. Dit risico bestaat vooral in landelijke gebieden met een klein vervoersaanbod.”

De politica stelt voor om autocarbedrijven in te zetten om te zorgen voor een ontdubbeling van bestaande busritten tijdens piekmomenten. Zij wijst op het feit dat veel touringcars werkloos thuis staan doordat er minder toeristische uitstappen gedaan worden. “Bovendien hebben autocarbedrijven aangetoond schoolvervoer prima aan te kunnen.”

Autocarbedrijven ook nu al actief

De Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers en reisorganisatoren (FBAA) reageert verheugd op het voorstel. “Elke extra activiteit is welkom in onze sectoren”, vertelt woordvoerder Kim Taylor. Sinds de coronacrisis staat het gros van het touringcarpark stil. Hij zegt dat er nog geen aanvraag van de overheid is geweest. “Maar als dat komt, zullen we dat zeker bekijken.”

Taylor benadrukt dat veel autocarbedrijven, leden van FBAA, nu al betrokken zijn bij het openbaar vervoer. De Lijn schakelt externe partijen in om ritten uit te voeren. De privébedrijven doen dit in de kleuren van De Lijn en zijn daardoor niet te onderscheiden van de eigen bussen van het grootste busvervoerbedrijf van Vlaanderen.

Extra bussen buitengewoon onderwijs

De discussie van overvolle lijnbussen speelt overigens al langer. De Lijn gaf eerder aan geen extra ritten te willen inzetten om de leerlingen te spreiden. Deze beslissing kwam de busmaatschappij op kritiek te staan. Eerder werd wel besloten om extra bussen in te zetten voor het buitengewoon onderwijs. Deze bussen pikken kinderen thuis op en zetten hen af bij school.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.