Foto: iStock / monkeybusinessimages

Autocarbedrijven ingezet voor schoolvervoer

Foto: iStock / monkeybusinessimages (onbeperkt gebruik)

Het Vlaamse ministerie van Mobiliteit heeft besloten om private bus- en autocarbedrijven in te zetten tijdens de schoolspits en trekt hiervoor 12,5 miljoen euro uit. Dit is het antwoord op het schoolvervoer dat sinds de begin van het schooljaar bij tijden chaotisch verloopt.

“We moeten komen tot een betere spreiding van reizigers tijdens piekmomenten en dat kan door het inzetten van bus- en autocarbedrijven”, verklaart minister van Mobiliteit Lydia Peeters het initiatief.

Sinds de opstart van de scholen hebben heel wat reizigers te maken met overvolle bussen. Vervoersmaatschappij De Lijn heeft al het nodige gedaan om de rittenschema’s te herbekijken en tevens werden er op drukke assen al versterkingsritten ingezet. Met het oog op de naderende heropstart van de hogescholen en universiteiten acht Peeters deze maatregelen niet voldoende.

Op basis van metingen van De Lijn zullen er 600 extra ritten per dag worden ingezet met zo’n 300 extra voertuigen uit de private sector. Het rittenschema zal door de vervoersmaatschappij permanent gemonitord en aangepast worden als er capaciteitsproblemen optreden. De Vlaamse regering trekt tot het einde van dit jaar 12,5 miljoen euro uit om dit te bekostigen.

Bussen volgen elkaar

“De extra bus zal de reguliere lijnbus volgen en vlak achter de lijnbus op dezelfde plaatsen stoppen. Op het raam zal een aanduiding staan dat het om een versterkingsrit gaat. Het inzetten van extra bussen zal dus op een eenvoudige wijze heel snel opgeschaald kunnen worden, indien nodig”, legt de minister uit.

Het vinden van voldoende private bus- en autocarbedrijven zal geen problemen opleveren. Door corona staat het merendeel van de vloot van deze ondernemingen stil. Dit gaat over een goede 1.700 voertuigen, waarvan volgens de autocarfederatie FBAA het grootste gedeelte geschikt is om in te schakelen voor het vervoer van leerlingen.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.