Autocar, touringcar

Autocarbedrijven in afwachting beslissing De Lijn

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

Autocarbedrijven wachten in spanning op de beslissing van De Lijn over extra in te zetten bussen in het openbaar vervoer. Autocars zullen vanaf maandag op sommige trajecten achter lijnbussen aanrijden om het openbaar vervoer van extra capaciteit te voorzien. Voor het weekend maakt De Lijn bekend wie welke ritten krijgt toegewezen.

Het inzetten van autocars is het antwoord van de Vlaamse overheid op de drukte in het openbaar vervoer die ontstond nadat op 1 september de scholen van start gingen. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, besliste de Vlaamse overheid om de bezettingsgraad van lijnbussen te beperken tot 66 procent. Voor een standaard bus betekent dit dat er 47 zitplaatsen en 11 staanplaatsen beschikbaar zijn.

12,5 miljoen euro voor inzet autocars

Door deze forse capaciteitsdaling ontstonden er opstoppingen in het openbaar vervoer. Ook de opschaling van het aantal bussen en het herbekijken van de rittenschema’s bood geen soelaas. Er bleef er op diverse plaatsen nood aan bijkomende capaciteit.

Om dit probleem het hoofd te bieden besloot de overheid op 11 september, na overleg met de autocarsector, om autocars te gaan inschakelen. Hier is tot het eind van dit jaar 12,5 miljoen euro voor vrijgemaakt. Doordat de autocarsector door corona nagenoeg stil ligt, is daar capaciteit beschikbaar.

Ongeziene spoedprocedure

Nadat het voornoemde besluit genomen was, is het snel gegaan. “Eind vorige week hebben de autocarbedrijven een mail ontvangen over de openbare aanbestedingsprocedure, dinsdag moesten zij een voorstel indienen en vandaag wordt bekend wie ritten mag uitvoeren. En maandag beginnen ze te rijden”, vertelt Kim Taylor, woordvoerder van de Federatie van Belgische Autobus- en Autocarondernemer.

Het is de bedoeling dat een privébus achter de bus van De Lijn rijdt, en dus dezelfde route volgt waarbij dezelfde haltes worden aangedaan. Als de bus van De Lijn grotendeels volzet is, dan kunnen de reizigers gebruik maken van de privébus, die met het label ‘versterkte rit’ zal rijden. Op die manier kan de drukte tijdens de schoolspits veel beter worden gespreid en zullen de bussen van De Lijn worden ontlast.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.