Sneltestbus

Autocar omgebouwd tot corona-sneltestbus

Autocarbedrijf Weidel Tours heeft een autocar omgebouwd tot een corona-testbus die door bedrijven en scholen ingehuurd kan worden voor het afleggen van een coronanest. De initiatiefnemers staan klaar om het project op te schalen.

Het gaat om een omgebouwde autocar van Weidel Tours, die is omgebouwd en ingericht als mobiel testcentrum. “Volledig volgens de veiligheidsregels en met gekwalificeerd medisch personeel aan boord”, vertelt Tim Tfelt van het autocarbedrijf uit Sleidinge. Hij bedacht het concept van de sneltestbus samen met Domique Willems van verzekeringsbedrijf Solvas uit Lievegem.

Testen

Het is vanaf donderdag mogelijk om je in de Oost-Vlaamse bus laten te testen op corona. De sneltestbus van autocarbedrijf Weidel Tours kan zo’n 150 à 200 mensen per dag checken. Bedrijven of scholen kunnen de bus inschakelen voor het personeel en de leerlingen, maar ook particulieren kunnen zich op de bus laten testen. Zij krijgen binnen een kwartier het resultaat.

De ondernemer willen naar eigen zeggen een steentje bijdragen en wijzen op de hoge druk op testcentra en labo’s. Men wil mensen gaan testen die mogelijk door corona besmet zijn, maar geen symptomen vertonen en derhalve niet meer getest worden. Doordat zij wel in quarantaine moeten, kan dit problemen opleveren voor het functioneren van bedrijven.

Opschaling voorzien

Voorlopig gaat men van start met één bus. “Maar we kunnen opschalen naar 25 sneltestbussen op heel korte termijn. Hiervoor zijn de nodige voorbereidingen reeds getroffen”, zegt Tfelt. Op de bus wordt gebruik gemaakt van de sneltesten van Abbott, die door onder andere UZ Leven als betrouwbaar gezien worden.

Net zoals andere bedrijven, deelt het Oost-Vlaamse bedrijf in de coronamalaise. Tfelt verwacht dit jaar te eindigen op zo’n 20 procent van de normale omzet. “De sneltestbus zal ons jaar niet goedmaken, maar we vonden het belangrijk om onze voertuigen en energie te zo goed mogelijk te benutten”, besluit hij.

Weidel Tours beschikt over dertien autocars en vijf schoolbussen en voert ritten uit voor scholen, verenigingen in binnen en buitenland. “Daarnaast hebben we ook de sleepliner ontwikkeld, die wordt ingezet voor ski- en fietsreizen”, vertelt Tfelt aan TaxiPro.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.