Lauwers Reizen

‘Autocarsector heeft echt behoefte aan perspectief’

Lauwers Reizen (Lauwers Reizen)

Reizen Lauwers trekt aan de alarmbel en vraagt meer aandacht voor de autocarsector. Het bedrijf heeft een omzetverlies van 93 procent omdat het gros van de autocars inmiddels al een jaar stilstaat. De hoop is gericht op het zomerseizoen, maar daarvoor hangt veel van de vaccinatiecampagne af.

In Het Laatste Nieuws doet Sandra Lauwers van Lauwers reizen, het relaas van een familiebedrijf dat al een jaar nagenoeg werkloos is. De onderneemster voelt zich vergeten door de overheid. In een reactie aan TaxiPro bevestigt ze deze gevoelens, maar zegt ze ook begrip te hebben voor de situatie. “Ik begrijp dat het niet makkelijk is, ik zou ook niet graag in hun schoenen staan. Maar de autocarsector heeft echt behoefte aan perspectief.”

Financieel kan het bedrijf het hoofd nog boven water houden, alhoewel de omzet dus met liefst 93 procent is teruggevallen. “Wij zijn gelukkig een gezond familiebedrijf en kunnen het nog wel even uitzitten, alhoewel de stilstand natuurlijk pijn doet aan het hart.”

Lauwers Reizen zag het levenslicht in 1947 en groeide mee op de golven van het naoorlogse massatoerisme. Waar autocars op normale dagen permanent onderweg zijn, staat het gros inmiddels al een jaar stil. De parking in Boechout is gevuld met 35 reisbussen.

Versterkingsvervoer als enige activiteit

Een tiental bussen wordt sinds het najaar van 2020 ingezet voor versterkingsvervoer van De Lijn. “Een welkome aanvulling op het werk, maar het is natuurlijk niet onze core business”, aldus Lauwers, die een groot deel van het personeel al maanden niet gezien heeft. “Sommige chauffeurs werken met interim-contracten tijdelijk in het wegtransport, maar zij komen bij het aantrekken van de markt zeker terug.”

Maar wanneer de touringcars er weer op uit kunnen trekken, blijft ongewis. “Als ik het wist zou ik het zeggen”, verzucht Lauwers. “Maar als er snel werk gemaakt wordt van de vaccinatiecampagne zouden we misschien in de zomer al weer kunnen heropstarten, met de nodige coronamaatregelen.” Lauwers staat te popelen om de bussen weer uit te zenden. “Iedereen, reizigers en onze chauffeurs, snakken ernaar om opnieuw te kunnen reizen.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.